Opel ima novega lastnika – kupila ga je Skupina PSA

Ponedeljek, 06 Marec 2017

Nedavno napovedani prevzem Opla iz okrilja General Motorsa se je uresničil. Ameriški velikan je prodal obe evropski podjetji – Opel in Vauxhall – francoski Skupini PSA, v okviru katere delujejo znamke Citroen, DS in Peugeot. S tem je postala Skupina PSA drugi največji evropski koncern, s tržnim deležem 17 %.

V okviru zavezništva General Motorsa in Skupine PSA sta koncerna v času sodelovanja ustvarila dobre sinergijske učinke, pri tem pa nenehno iskala nove možnosti sodelovanja v obojestransko korist. Pred kratkim smo zato napovedali, da se Skupina PSA zanima za nakup Opla, s čemer bi še bolje pokrila evropski trg, General Motors pa bi se osredotočil na ZDA. Danes so predstavniki obeh koncernov potrdili nakup Opla in VAuxhalla, oziroma General Motorsovih evropskih operacij. Skupina PSA je od General Motorsa za 2,2 milijarde evrov kupila znamki Opel in Vauxhall, pri čemer je bil Opel ovrednoten na 1,3 milijarde, Vauxhall pa na 0,9.

Carlos Tavares, predsednik upravnega odbora PSA je ob sklenitvi dogovora izjavil: »Ponosni smo, da bomo združili moči z Oplom/Vauxhallom in globoko smo zavezani k nadaljevanju razvoja ter preobrazbe teh odličnih podjetij. Spoštujemo vse kar je doseglo Oplovo in Vauxhallovo nadarjeno osebje, kakor tudi znamki podjetij in bogato dediščino. Namen imamo voditi PSA in Opel/Vauxhall na specifičnih identitetah znamk. Skupaj smo že ustvarili odlične izdelke za evrospki trg, zato vemo, da sta Opel in Vauxhall prava partnerja. To združitev vidimo kot naravno nadaljevanje našega odnosa in se veselimo, da ga bomo popeljali na še višji nivo. Trdno verjamemo, da bo dobičkonosnost Opla in Vauxhalla z našo pomočjo krepko izbljšana, pri tem pa bomo spoštovali zaveze, ki jih je GM sklenil z zaposlenimi obeh znamk.«

Mary T. Barra, predsednica in izvršna direktorica General Motorsa, je dodala: »Zelo smo zadovoljni, da smo General Motors in cenjeni kolegi iz Opla, Vauxhalla in Skupine PSA ustvarili novo priložnost za izboljšanje dolgoročnih zmogljivosti naših znamk z nadgradnjo našega doslej uspešnega sodelovanja. Za General Motors to predstavlja velik korak v nadaljevanju našega dela in izboljševanja zmogljivosti. Preoblikujemo podjetje in pri tem konstantno ustvarjamo rekordne rezultate. Verjamemo, da to novo poglavje dolgoročno postavlja Opel in Vauxhall v še boljši položaj in veselimo se našega sodelovanja pri bodočih uspehih PSA na podlagi naših skupnih ekonomskih interesov."

PSA-jev prevzem Opla in Vauxhalla bo prinesel bistvene prihranke pri nabavi in razvoju, pri čemer naj bi letni sinergijski učinki z letom 2026 znašali 1,7 milijarde evrov. Velik del teh napovedanih letnih prihrankov naj bi dosegli že do leta 2020, kar bi pospešilo okrevanje Opla in Vauxhalla.

PSA bo skupaj s BNP Paribas prevzel tudi vse General Motorsove evropske finančne operacije v novoustanovljenem skupnem podjetju z lastniškim deležem 50:50. Ohranili bodo zaposlene in evropsko platformo GM Financial.

General Motors in Skupina PSA bosta tudi v bodoče nadaljevala z zavezništvom, že utečenimi skupnimi projekti in sodelovanjem na področju električne mobilnosti, pri čemer si lahko Psa dolgoročno zagotavlja dobavo sistemov gorivnih celic iz skupnega podjetja GM/Honda.

Aleksander Praper