Opel izdeluje avtomobile s pomočjo sončne energije

Petek, 24 Avgust 2012

Opel nadaljuje pot proti k vse bolj obsežnem izkoriščanju sončne energije, saj je zagnal eno največjih strešnih solarnih elektrarn v Evropi kapacitete 8,15 MWp (megavat peak - enota za izražanje vršne moči fotovoltaične sončne elektrarne). Skupaj z Oplovimi tovarnami v Kaiserslauternu (Nemčija) in Zaragozi (Španija) je Rüsselsheimska tovarna del največjega omrežja strešnih sončnih elektrarn na stari celini. Ob tem Opel načrtuje postavitev tovrstnih sončnih elektrarn tudi na strehah drugih tovarn v Evropi.


Opel ampara se z električno energijo pridovbljeno iz sončne energij napaja kar neposredno ob Oplovi tovarni.

Omenjeno omrežje sončnih elektrarn ima skupno letno kapaciteto 19,1 milijona kilovat ur elektrike, pridobljene iz sončne energije. Količina električne energije bi lahko pokrila letne potrebe po električni energiji 5800 družinskih hiš. Z takšno količino električne energije, pridobljene iz sončne energije, se zmanjša izpust CO2 za približno 8200 ton.

Kot del pobude za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov sta Opel in družba Wattner AG iz Kölna, v vlogi vlagatelja, razširila obstoječi strešni sončni elektrarni v Rüsselsheimu in ju povezali z javnim omrežjem. Kapaciteta sočnih panelov na strehi zgradbe K40 znaša 1,4 MWp. Tudi na strehah zgradb M55 in K65 so bili nameščeni dodatni solarni moduli z zmogljivostjo 2,2 MWp in 3,1 MWp. Z novo razvojno stopnjo je strešna sončna elektrarna v Rüsselsheimu dosegla načrtovano skupno zmogljivost 8,15 MWp. Ob tem na strehi zgradbe K170 deluje od leta 2010 dalje sončna elektrarna z zmogljivostjo 1,45 MWp.

Paneli solarne elektrarne v Rüsselsheimu pokrivajo površino 225.000 kvadratnih metrov, kar je površina 32 nogometnih igrišč. Z njimi bo tovarna pridobila približno 7,3 milijona kilovat ur (kWh) elektrike iz sončne energije. To omogoča zmanjšanje izpusta CO2 za približno 3150 ton na leto. Elektrika pridobljena iz sončne energije se prenaša neposredno v omrežje in je uporabljena za izdelavo avtomobilov. Neizrabljena električna energija se vrne v javno omrežje, ki ga upravlja energetska občinska družba Mainza.


Solarna elektrarna na strehi Oplove tovarne

»Za Opel je varovanje okolja eden izmed poglavitnih ciljev delovanja. Inovativne in okolju prijazne tehnologije zato niso namenjen le našim vozilom. Tudi naša produkcija je prav tako okoljsko učinkovita. Z novo solarno elektrarno v Rüsselsheimu ohranjamo vire in dodatno zmanjšujemo izpust CO2,« pravi Oplova direktorica strateških logističnih projektov, Anja Kleyboldt.

Septembra 2009 je bil nasproti zgradbe Adam Opla v Rüsselsheimu postavljen tako imenovan »solar mover«. Fotovoltaični sistem, ki se vrti na dveh oseh tako, da je vedno usmerjen proti soncu in osvetljen, kar je najbolje možno. Sončna energija zajeta z njim se kot elektrika steka v omrežje stavbe vodstva Adam Opla na katerega sta priključeni dve polnilni postaji za elektriko, ki ju uporablja flota opel amper.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper