Opel je razširil svojo evropsko solarno iniciativo

Četrtek, 24 September 2009

Opel, po Volkswagnovem zgledu, širi svojo iniciativo obnavljanja vira električne proizvodnje z gradnjo sonče elektrarne na strehi svoje tovarne v Rüsselsheimu in Kaiserslauternu. Skupaj s partnerjema Tauber-Solar in SOLON SE, bo Opel izkoristil skupaj 13 megavata sonče energije ter tako za 7,500 ton na leto zmanjšal emisije ogljikovega dioksida svoje tovarne v Rüsselsheimu.

V mesecu juliju so se začela dela na 225.000 kvadratnimi metri solarnih modulov; prvi panoji bodo postavljeni konec jeseni. Opel je sklenil partnerstvo s Tauber-Solar-Energie und Wärmetechnic GmbH z namenom, da se zgradi sončna elektrarna v Rüsselsheimu ter s podjetjem SOLON SE GmbH, ki bo skrbela za planiranje, nabavo komponent ter delovanja elektrarne.

Skupaj s sončno elektrarno zgrajeno na strehi Oplove tovarne v Zaragozi, Španiji, ima Opel veliko mrežo strešnih sončnih elektraren v Evropi. Oplov projekt sončne elektrarne se bo prenesel tudi v tovarno v Kaiserslauternu. Oplovi strokovnjaki za energetiko pa preučujejo možnosti izgradnje sončne elektrarne na strehah drugih tovaren po Evropi.

„Naše izkušnje s prvo sončno elektrarno na strehi tovarne v Zaragozi so bile izjemno pozitivne, zato smo se odločili razširiti program. Z našim naslednjim korakom v okviru sončne pobude dokazujemo našo predanost k uporabljanju obnovljenih virov energije ter  razvoju okolju prijazne mobilnosti“, je povedal predsednik Oplovega nadzornega odbora Carl-Peter Forster na svečani otvoritvi, kjer je bil prisoten tudi premier pokrajine Hessen, Roland Koch.

Prvi simbol Oplove sončne iniciative je že viden pred zgradbo Adam Opel: tako imenovani Solar Mover – fotogalvanski sistem, ki se vrti okoli dveh osi ter usmerja sončne celice proti sončnim žarkom ne glede na čas dneva ter tako maksimalno izkoristi svetlobo sonca.

Učinkovito in ekološko sprejemljivo: sončna energija za proizvodnjo Insigniie

Pri izgradnji elektrane na strehi sodelujejo mesto Rüsselsheim, Tauber Solar, strešna podjetja in dobavitelji. Tauber ima bogate izkušnje s sončno energijo in sončnimi elektrarnami. „Veliko je streh, ki bi se jih dalo izkoristiti za pridobivanje sončne energije“, je povedal Leonhard Haaf, direktor Tauber Solara.

Anke Hunziger, članica izvršnega odbora SOLON-a, je povedala: „Ta projekt kaže na vse prednosti fotogalvanske energije: elektrika se proizvaja točno tam kjer je potrebna. Veseli smo, da je Opel del promocije obnovljanja energije. Prepičani smo, da bo to odličen primer vsem tistim, ki želijo izvedeti več kako pametno izkoristiti velike ravne strešne površine.“

Dobavitelj sončnih elementov in montažer tehnologije je SOLON, medtem ko je Tauber odgovoren za planiranje in upravljanje projekta. Sonče celice, ki jih proizvajajo v Nemčiji, so izjemno učinkovite, saj proizvajajo 18 odstotkov energije. Z učinkovitimi SOLON-ovimi moduli in konceptom fotogalvanskih celic je dosežena optimalna izkoriščenost največje možne uporabne površine.

Pričakuje se, da bo tovarna v Rüsselsheimu proizvedla 12,35 milijonov kilovatne ure (kWh) energije iz sončne svetlobe. Vsa neizkoriščena elektrika, kot na primer elektrika proizvedena med vikendi ali med tistimi dnevi, ko je tovarna zaprta, se bo preusmerila v lokalna omrežja.

„Za nas solarna pobuda združuje tri ključne elemente. Je učinkovita, okolju prijazen vir energije ter je korak naprej k razvoju okolju prijazne mobilnosti“, je povedal Carl-Peter Forster. 

 

General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana