Opel na avtomobilskem salonu v Parizu

Ponedeljek, 09 Avgust 2010

Približno 1,5 milijona obiskovalcev si bo na avtomobilskem salonu v Parizu lahko ogledalo študijsko vozilo GTC Paris, karavansko različico uspešnega kompaktnega avtomobila Astro Sports Tourer, novo Merivo z obogateno dizelsko motorno ponudbo in številne nove možnosti v Oplovi družini modelov ecoFLEX. Seznanili se bodo tudi z najnovejšimi razvojnimi koraki Ampere, Oplovim revolucionarnim električnim avtomobilom s povečanim dosegom.

Svetovna premiera: GTC Paris
»In hitrost je bila čista lepota.« Ta preprost stavek iz znane novele Richarda Bacha, Jonathan Livingston Galeb, je bila inspiracija najnovejšega študijskega avtomobila Opla, GTC Paris. Še več, misel je bistvo najnovejše Oplove stvaritve, zato so jo z laserjem vžgali v prevleke sedežev. Ime GTC Paris združuje dinamičnost vozila in modno elegantnost mesta, v katerem bo prvič predstavljeno. Športna, kompaktna kombilimuzina dramatičnih proporcev ima zunanjost tipičnega Oplovega oblikovalskega jezika.

Svetovna premiera: Astra Sports Tourer

V Parizu bo premierno predstavljena Astra Sports Tourer. Ta karavan združuje uporabnost z dinamično in slogovno skladno podobo. Prostornina prtljažnika se enostavno povečuje od osnovnih 500 do izjemnih 1550 litrov. Z zloženimi zadnjimi sedeži, znaša dolžina prtljažnika 1835 mm, kar je 28 mm več, kot v karavanski različici Astre doslej. Astra Sportst Tourer je prvi kompaktni karavan, opremljen z električnim podiranjem zadnje klopi. Poleg tega  predali in odlagalne površine, skupno nudijo 25 litrov prostornine. Prednji ergonomski sedeži so edini v tem avtomobilskem razredu pridobili oznako neodvisnega združenja strokovnjakov za zagotavljanje zdravja hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken). Astra Sports Tourer izstopa s številnimi inovativnimi rešitvami, ki večajo udobje in varnost. Na voljo je tudi nosilec za kolesa na zadnjem delu FlexFix novega rodu, ki bo oplemenitil ponudbo Sports Tourerja naslednje leto.

Razširjena ponudba dizelskih motorjev v Merivi
V Parizu se bodo dosedanjima dizloma pridružili še trije novi motorji na plinsko olje. Tako bodo kupci po novem lahko izbirali med osmimi motorji z močmi od 55 kW (75 KM) do 103 kW (140 KM). V skladu z Oplovim nenehnim prizadevanjem za zmanjšanje obremenitve okolja, ima novi motor 1.3 CDTI ecoFLEX za 21 odstotkov večjo moč (70 kW/95 KM), ob za 11,2 odstotka manjši porabi goriva (119 g/km CO2), kot motor ecoFLEX, ki ga je zamanjal. Prav tako novi sta dve različici motorja 1.7 CDTI, ki dosežeta največjo moč 81 kW (110 KM), oziroma 96 kW (130 KM) ter več kot 300 Nm navora ob povprečni porabi goriva 5,2 l/100 km. Vsi dizelski motorji v Merivi so opremljeni s filtrom trdnih delcev v izpušnem sistemu in ustrezajo standardu evro 5.

Pomembne novosti Oplove ponudbe ecoFLEX
Kot dokaz Oplovega nenehnega večanja učinkovitosti vozil ecoFLEX, se je ta posebna ponudba zadnjega pol leta spremenila in obogatila. Med pariške novosti sodijo Corsa in Agila s tehnologijo Start/Stop, Meriva 1.3 ecoFLEX in Insignia 2.0 CDTI ecoFLEX.

Opel Ampera – električno vozilo s povečanim dosegom
Opel bo ponudil prvo električno vozilo s podaljšanim dosegom v Evropi. V Parizu bo postavil na ogled najnovejšo razvojno različico Opel Ampere, ki bo potrdila, da znamka spoštuje časovni načrt začetka serijske izdelave tega revolucionarnega avtomobila ob koncu leta 2011.

Petvratna Ampera nudi prostor štirim potnikom in podaljšan doseg, več kot 500 km. Ampero vedno in povsod žene električni motor. Za poti dolge do 60 kilometrov, je energija shranjena v litij-ionskih akumulatorjih (16-kWh). Ko se akumulatorji izpraznijo začne delovati generator, motor na notranje izgorevanje, ki ob polni posodi za gorivo, poveča doseg avtomobila za več kot 500 kilometrov. Akumulatorje je mogoče napolniti (približno v treh urah) s preprosto priključitvijo, s standardno vtičnico, na domače električno omrežje. Električna energija je shranjena v več kot 280 litij-ionskih celic, v akumulatorskem sklopu oblike črke T. Skorajda neslišen električni motor se postavlja s hipnim navorom 370 Nm in največjo močjo 110 kW (150 KM). Ampera pospeši od nič do 100 km/h v devetih sekundah in doseže največjo hitrost 161 km/h.Ampera bo na voljo tudi v Veliki Britaniji, z volanom na desni strani pod blagovno znamko Vauxhall.

 

Povzeto po sporočilu PR General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana