Opel po novem proizvaja model Mokka tudi v Evropi

Torek, 16 September 2014

Priljubljen in prodajno uspešen sub-kompaktni SUV Opel Mokka nastaja sedaj tudi v Evropi, saj je bila prejšnji petek uradno zagnana njegova proizvodnja v španski Zaragozi, kjer se proizvajajo še corsa in meriva. Častni gost slavnostnega začetka izdelave je bil španski kralj Filip VI.

»Danes je za vse nas posebej dober dan. Izdelava mokke v Zaragozi nam omogoča, da lahko bolje izkoristimo proizvodne zmogljivosti v Evropi in hitreje odgovorimo na zahteve kupcev,« je dejal Michael Lohscheller, finančni direktor Opel Group. »Povpraševanje po mokki ostaja izjemno, saj smo od začetka prodaje poleti 2012 doslej zanjo prejeli že več kot 275.000 naročil. Tako je ta SUV, v le dveh letih, postal naš tretji najpomembnejši avtomobil.«

Skladno z načrti bo Opel letos potrdil pomembnost tovarne v Španiji z naložbami v skupni vrednosti 210 milijonov evrov. Lani je vrednost naložb znašala 168 milijonov evrov. Ob prilagoditvi tovarne v Zaragozi, za izdelavo mokke, je Opel vanjo v začetni fazi vložil 80 milijonov evrov, od odprtja tovarne, leta 1982, pa že več kot 4,3 milijarde evrov.

Izdelava sub-kompaktnega SUV-ja v Španiji zagotavlja v tovarni približno 5700 delovnih mest in je bila ob pomoči General Motorsa prilagojena izdelavi mokke v rekordnem času. V Zaragozi bo mokka na začetku nastajala po principu CKD (Completely Knocked Down), s sestavnimi kompleti delov iz Južne Koreje, kjer je bila doslej edina lokacija proizvodnje mokke. Delež lokalno izdelanih delov se bo postopoma povečeval v naslednjih letih, ko bo rastel tudi obseg izdelave.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper