Opel si prizadeva za realne podatke o porabi in emisijah

Četrtek, 31 December 2015

Od drugega četrtletja 2016 dalje bo Opel za večje zadovoljstvo strank pri izbranih avtomobilih pričel objavljati podatke o porabi goriva pridobljene v testnem ciklu WLTP, skladnejšim z vožnjo v vsakdanjem prometu. Izboljšali so tudi selektivni dizelski katalizator SC, kar bo pomenilo nižje emisije NOx.

Strožja in realnejša testna merila

Opel se je odločil, da bo samoiniciativno uporabil strožja merila za emisije, še preden bodo ta zakonsko obvezna, tako za izpust CO2, kot NOx. Od drugega četrtletja 2016 dalje bo namreč ob uradnih podatkih o porabi in izpustu CO2 začel navajati tudi podatke, pridobljene po proceduri cikla WLTP. Sprva bodo to storili za novo astro. EU namerava postopek pridobivanja podatkov o porabi goriva po ciklu NEDC (New European Driving Cycle) nadomestiti s proceduro WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles test Procedure). Procedura testiranja WLTP se sicer izvaja v laboratoriju, vendar ob občutno strožjih merilih, po scenariju, ki omogoča pridobitev podatkov o porabi goriva in izpustu CO2, skladnejših z uporabo avtomobila v realnem prometu.

»Dogodki in debate v preteklih tednih in mesecih so pokazale, da se je avtomobilska industrija znašla v središču dogajanja in napočil je trenutek za delovanje na osnovi tovrstnega spoznanja,« pravi predsednik Opel Group, dr. Karl-Thomas Neumann. »Očitno je dizelska debata svojevrstna točka preloma. Svet ni več isti, kot je bil pred njo. Tega ne moremo ignorirati. Avtomobilska industrija je ta, ki se mora odločiti, spremeniti in sprejeti percepcijo nove realnosti.«


Izboljšave čiščenja izpušnih plinov

Pred kratkim so Oplovi inženirji za dizelske motorje, za nadaljnje zmanjšanje izpustov NOx, začeli uvajati posodobitve in izboljšave selektivnega katalizatorja SCR v izpušnem sistemu dizelskih motorjev. Pri tem gre za samoiniciativno potezo v sklopu prehoda v tako imenovano RDE zakonodajo (Real Driving Emissions), ki bo pričela veljati leta 2017. Merila RDE so v bistvu merila izpustov v resnični vožnji, ki bodo zamenjala današnje metode in meritve ter zagotovila realne podatke, veljavne za vožnjo neposredno v prometu.

Izboljšave sistema Euro 6 SCR so bodo izrazile že v vozilih, ki bodo v prodajne salone prišli poleti 2016. Opel bo v pobudo zniževanja emisij vključil tudi 43.000 avtomobilov, ki že vozijo po evropskih cestah (Zafira Tourer, Insignia in Cascada). Tem vozilom bo na novo uravnano delovanje sistema, ko bo nova kalibracija na voljo.

»Tehnologija SCR je za nas poglavitna sistemska rešitev dizelskih motorje Euro 6, zato stremimo k nadaljnjem razvoju izboljšanih tehnologij za večjo učinkovitost,« poudarja dr. Neumann in dodaja: »V ZDA izdelovalci avtomobilov v popolnosti razkrijejo oblastem pristop in postopke kalibracije njihovih avtomobilov. Želim si, da bi to postala tudi evropska praksa.« Predsednik Opla si namreč želi, da bi vsi izdelovalci avtomobilov, ki delujejo v Evropi, sodelovali pri pogajanjih in podpisali dogovor, s katerim bi dosegli večjo transparentnost.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper