Opel v novi insignii predstavlja nov informacijsko zabavni sistem

Četrtek, 08 Avgust 2013

Prenovljena opel insignia in nova insignia country tourer bosta s premiero na salonu v Frankfurtu uvedli nov sodoben informacijsko-zabavni sistem zadnje generacije. Nova sredinska konzola združuje številne najsodobnejše tehnologije in poenostavljene funkcije upravljanja informacijsko zabavnega sistema in klimatske naprave.

Ob posodobitvi armaturne plošče in voznikovega delovnega prostora je bila posebna pozornost namenjena informacijsko zabavnem sistemu, z doslednim spoštovanjem treh temeljnih kriterijev: jasnemu, preprostemu, torej intuitivnem delovanju in najvišji stopnji individualizacije ponudbe informacijsko zabavnih sistemov. Sočasno so bila spoštovana tudi vsa najzahtevnejša merila za zagotavljanje najvišje ravni udobja ter varnosti voznika in potnikov, ki sta bili povečani z odločnim zmanjšanjem motenj v vožnji.

Informativno zabavni sistem nove generacije sodi v družino sistema IntelliLink, premierno vgrajenega v začetku letošnjega leta v opel adam. Zahvaljujoč uporabnikom prijazni tehnologiji je mogoče z IntelliLinkom optimalno integrirati funkcije pametnega telefona v avtomobil. Novi sistem Navi 900 Europa Touch je mogoče upravljati preko osem-palčnega barvnega zaslona na dotik. Preko osnovne strani na zaslonu dostopa voznik do številnih podmenijev. Do upravljanja radia, pregleda naslovov shranjenih skladb, povezave s pametnim telefonom ali tridimenzionalnega prikaza zemljevida navigacijskega sistema je mogoče dostopati s pomočjo zaslona na dotik, kakor funkcijskih stikal na volanskem obroču, z glasovnim upravljanjem in povsem novo možnostjo, drsno oziroma sledilno ploščico (touchpad).

Možna je namreč izbira 60 osebnih priljubljenih izborov (favorites). Po novem lahko voznik in sopotnik spredaj naredita osebni izbor priljubljenih tako v navigacijskem sistemu, kot tudi v telefonu in v vseh zabavnih sistemih. Tako so priljubljene radijske postaje na osebnem seznamu izpisanem na zaslonu neposredno za pomembnimi telefonskimi številkami.

Ko uporabnik išče ulice v mestu, v katerem se trenutno nahaja, je dovolj da izpiše le ime ulice. Če je dotična ulica v drugem mestu, se bo za njo izpisalo mesto v katerem se ulica nahaja. Vnos države je potreben le, če se v navigacijski sistem vnaša cilj poti, ki ni v državi, v kateri se uporabnik trenutno nahaja. Imena je mogoče vnašati brez ločil, dovolj je presledek. Zemljevide z ulicami mest v več kot 30 evropskih državah sistem glede na izbiro uporabnika prikazuje v 2D ali 3D izpisu.

Posebej preprosta in učinkovita je sinhronizacija informacijsko zabavnega sistema s pametnimi telefoni, nakar je v insignii omogočen dostop do vsebin shranjenih v pametnem telefonu – od imenika, glasbenih zbirk do video vsebin.

Z govornim upravljanjem je mogoče shranjevati naslove v navigacijski sistem, izbirati je mogoče med različnimi shranjenimi skladbami in seveda preprosto poklicati prijatelje.

Informacijsko zabavni sistem z drsno ploščico: premikanje s prstom

Drsna ploščica je ergonomično nameščena na sredinski konzoli. Njena, na dotik občutljiva površina prepozna s prstom izpisane črke in se z lahkotnim vibriranjem hipno odzove na premike prstov. S sočasnim premikom dveh prstov po ploščici lahko voznik zamenja izvor glasbe, z drsanjem treh prstov pa odpira priljubljene zbirke. Izpis zemljevida navigacijskega sistema je mogoče povečevati in zmanjševati, na primerljiv način, kot to omogočajo pametni telefoni. Z izpisom posameznih črk s prstom na površino ploščice je mogoče brskati med naslovi najljubših skladb v različnih zbirkah. Pri Insigniah s stopnjama opremljenosti Sport in Innovation, z zabavnim sistemom Navi 900 Europa Touch, je drsna ploščica del serijske opreme, sicer pa je na voljo za doplačilo 1180 evrov.


Plošča z merilniki z osrednjim barvnim zaslonom
Ob klasičnih merilnikih se lahko na instrumentni plošči izpišejo tudi podatki navigacijskega sistema, uporabe pametnega telefona in delovanja avdio sistema, ki jih uporabnik sam izbere. Za krmiljenje uporablja voznik stikala na desni strani volanskega obroča.

Ob doplačilu 610 € pa lahko kupci novih insignij naročijo avdio sistem Bose, ki je sestavljen iz  devetih zvočnikov in digitalnega zvočnega procesorja.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper