Opel v Ženevi z dvema svetovnima primerama

Sreda, 08 Februar 2012

Opel bo na avtomobilskem salonu v Ženevi, ki poteka v začetku marca, predstavil dve svetovni premieri - majhni SUV Mokka in novo Astro OPC. Poleg tega bo Opel predstavil tudi futuristično e-kolo RAD e ter sekvenčni sistemom dveh turbinskih polnilnikov dizelskega motorja 2,0 BiTurbo CDTI, ki je namenjen insignii. Opel bo imel v Ženevi tudi razloge za slavje  - letos namreč obeležuje 150 let podjetja in uvrstitev modela Ampera med finaliste izbora za evropski avtomobil leta.


Svetovna premiera: opel mokka

Kljub dolžini le 4,28 m, zagotavlja Mokka udobno in visoko namestitev petim osebam. V mokko bodo vgrajevali dva bencinska motorja, 1,6-litrski (85 kW/115 KM) in 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom (103 kW/140 KM), ter enega dizelskega 1,7 CDTI (96 kW/130 KM). Opel Mokka bo na voljo s sprednjim in pogonom na vsa kolesa. Visoko raven varnosti avtomobila zagotavljajo številni sistemi podpore vozniku, delujoči na osnovi sprednje kamere Opel Eye, kakor tudi s pomočjo kamere zadaj.

Svetovna premiera: opel astra OPC

Z novo opel astro OPC bo v Ženevi svetovno premiero doživela najzmogljivejša različica astre doslej. Izvedba OPC namreč z dvolitrskim bencinskim motorjem in neposrednim vbrizgom goriva doseže 206 kW (280 KM) in največji navor 400 Nm, kar zadošča za največjo hitrost 250 km/h. Za odlično lego na cesti bo poskrbelo vpetje sprednjih koles z vodili High Performance Struts, za dobro počutje lahki školjkasti sedeži, za zavidajoče poglede pa agresivna klinasta oblika.

Oplovo e-kolo RAD e

Opel, ki je bol v začetku 20 stoletja največji proizvajalec koles na svetu, bo v Ženevi postavil na ogled tudi dizajnersko študijo kolesa RAD e. Futuristično e-kolo bo oblikovano v skladu z Oplovimi avtomobili. Bo tudi prvo e-kolo izdelano na avtomobilski osnovi z uporabo principov proizvodnje avtomobilske industrije. Njegova tehnologija, z električnim motorjem moči 250 W, zagotavlja pomoč vozniku ob poganjanju pedal. Električno podprt doseg znaša od 60 do 145 kilometrov. Tako RAD e odgovarja na potrebe mobilnosti uporabnika tam, kjer je uporaba avtomobila omejena, oziroma ni mogoča.

Novi 2,0 BiTurbo CDTI za insignio

Obiskovalci avtomobilskega salona v Ženevi bodo lahko izvedeli več o Oplovem novem dizelskem motorju 2,0 BiTurbo CDTI, ki bo zaokrožil ponudbo Insigniinih motorjev. Motor doseže 143 kW (195 KM) in največji navor 400 Nm. Povprečna poraba naj bi znašala 4,9 litra goriva na 100 km (129 g/km CO2). Srce motorja je sekvenčna tehnologija dveh turbinskih polnilnikov. Posebnost pa dvojni sistem hlajenja polnilnega zraka, s popolnoma ločenima tokokrogoma zraka.

Vse različice opel insignie, s štirikolesnim pogonom, bodo v kratkem na voljo s podvozjem SuperSport povzetim iz Insignie OPC. Novi sistem pomoči v insigniah, delujoč na osnovi radarja, pa dodatno veča njeno aktivno varnost.

Izboljšave astre, corse, insignie in merive

Opel corsa kaleidoscope dodatno širi družino športne corse color line. Nova možnost v okviru ponudbe Color Line je gospodaren 1,2-litrski bencinski motor ecoFLEX, največje moči 51 kW (70 KM), ki s pomočjo sistema Start/Stop porabi v povprečju 5,1 litra goriva na 100 km in izpusti 119 g/km CO2.

Meriva je sedaj na voljo s posodobljenimi, bolj gospodarnimi pogonskimi sklopi. Motor 1,4 LPG Turbo ecoFLEX prridela 88 kW (120 KM), in v ozračje izpusti 124 g/km CO2. Vse različice 1,4-litrskega bencinskega motorja bodo v prihodnje v merivi na voljo s tehnologijo Start/Stop, ki bo porabo goriva (v primeru motorja 1,4 Turbo) zmanjšala za 12 odstotkov.

V Oplovem jubilejnem letu lahko kupci naročijo modele Astra,Corsa, Insignia in Meriva v posebnih izvedbah »150 years Opel«. Opel je v novem letu pripravil tudi posodobljeni nosilec za kolesa FlexFix, ki lahko po novem nosi štiri kolesa (astra sports tourer, zafira tourer). Na voljo je tudi novi sistem pomoči pri parkiranju, katerega delovanje se samodejno sproži, ob vključitvi vzvratne prestave.

Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper