Oplova corsa popila 2,8 litra na 100 kilometrov

Ponedeljek, 07 Junij 2010

Finalno tekmovanje prve sezone Varčnega voznika, ki sta ga skupaj pripravila Opel Slovenija in Žurnal24, so zaznamovali rekordno nizki rezultati porabe in zmaga mladega tekmovalnega para Borut Jaklič - Sara Brodnik. Voznik in njegova sopotnica sta namreč z Opel Corso ecoFLEX uspela zadano 144 kilometrov dolgo razdaljo prevoziti z rekordno nizko povprečno porabo goriva 2,8 l/100 km.

Pet tekmovalnih parov si je finalni nastop zagotovilo z zmagami v predtekmovanju na petih različnih lokacijah po Sloveniji - v Kopru, Mariboru, Celju, Kranju in Novem mestu. Tokrat so v Ljubljani in okolici imeli opraviti s 144 kilometrov dolgo potjo, ki je vključevala tako mestno vožnjo kot vožnjo po avtocesti in regionalnih cestah. Vseh pet parov je z naporno potjo opravilo znotraj predpisanega časa 3 ur in 15 minut.

Najnižjo porabo, ki je zmagovalnemu paru prinesla tudi povsem novo Opel Corso ecoFLEX, ki so jo vozili vsi tekmovalci, pa sta imela voznik Borut Jaklič in sovoznica Sara Brodnik. S traso sta opravila v treh urah in 20 sekundah, pri tem pa sta ob povprečni hitrosti 51 km/h v povprečju porabila le 2,8 litra dizla na 100 prevoženih kilometrov. To je hkrati najnižja poraba v vsej sezoni in za 0,4 litra nižja od najboljšega dosežka v predtekmovanju, ki je uspel Robertu Starešiniču in sovoznici Brigiti Videtič. Slednja sta se morala s povprečno porabo tri litre zadovoljiti z nehvaležnim drugim mestom.

Vsi tekmovalci so se krepko spustili pod povprečje najnižje porabe goriva, ki jo za Opel Corso ecoFLEX navaja tovarna in znaša 4,1 l/100 km. Tretje mesto je tako s porabo 3,1 l/100 km pripadlo vozniku Robertu Antlogi s sovoznico Vladimiro Špoljar Antloga, četrta sta bila Marjan Perko in sovoznica Emina Perko s porabo 3,2 l/100 km, peto mesto v finalu pa je pripadlo moškemu paru Simon Berčič in Simon Kok, ki sta v povprečju porabila 3,3 l/100 km. Ostali štirje finalni pari so v dar prejeli navigacijsko napravo Garmin.

Sobotno finalno prireditev Varčnega voznika v ljubljanskem BTC-ju so v času vožnje polfinalistov popestrile številne spretnostne naloge, ki so se jih udeležili tudi znani Slovenci. Med njimi so je v spretnosti parkiranja z izzivalci pomerila simpatična pevka Tanja Žagar, nekdanji odlični slovenski hokejist Tomaž Vnuk in zelo uspešna atletinja Marija Šestak, prireditev pa je obiskala tudi olimpijska udeleženka smučarskega krosa Saša Farič. Slednja je od Oplovega trgovca Avtotehne VIS prav na dogodku prejela v uporabo nov avtomobil Opel Astra kakršnega vozi tudi Marija Šestak, njen sponzor pa je Avtohiša Moste.

Tekmovalci so se pod strokovnim vodstvom inštruktorja varne vožnje iz Akademije dobre vožnje Tilna Holynskega pomerili v spretnostnih preizkušnjah. Opel Astro so obračali v mišnici in jo bočno parkirali, pri tem pa so v boju za privlačne nagrade bolj ali manj uspešno izzvali Tanjo Žagar - v ekstremno visokih petah - in Tomaža Vnuka.

Dogajanje v sončnem sobotnem popoldnevu sta popestrila še Oplova ljubljanska trgovca Avtohiša Moste in Avtotehna VIS z raznimi igrami in predstavitvijo Oplovih vozil. Posebne pozornosti obiskovalcev je bila deležna predvsem nova Opel Meriva, Oplova prihajajoča zvezda, s svojimi posebnimi zadnjimi vrati, ki se odpirajo na nasprotni strani.

Rezultati:
Mesto             Voznik in sovoznik/ca                                 l/100km                      Čas
1. mesto         Borut Jaklič in Sara Brodnik                          2,8                              3:00:20
2. mesto         Robert Starešinič in Brigita Videtič                3,0                              2:56:28
3. mesto         Robert Antloga in Vladimira Špoljar Antloga  3,1                              2:55:10
4. mesto         Marjan Perko in sovoznica Ermina Perko     3,2                              3:02:26
5. mesto         Simon Berčič in Jernej Kok                           3,3                              2:46:39

 

General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana