Par se je na pot okoli sveta podal s 100 let starim fordom T

Petek, 01 April 2016

Upokojeni nizozemski par, Dirk in Trudy Regter, je leta 1997 kupil forda T, letnik 1915. Ker se nista mogla odločiti, kam vse bi šla z njim potovati, sta se odločila kar za pot okoli sveta. Potovanje sta pričela leta 2012 in ga razdelila na več etap. Poleg radovednosti po odkrivanju sveta v 100 let starem avtomobilu pa je bistveni del potovanja zbiranje sredstev za dobrodelno mednarodno organizacijo za pomoč osirotelim otrokom – Children’s villages. Dirk, Trudiy in model T so doslej prevozili skoraj 50.000 milj, po lanski nesreči pa je pot trenutno prekinjena zaradi obnove vozila.

Na prvi etapi, ki je trajala 180 dni, je v letu 2012 sto Dirk in Trudy in model T prevozili 14.000 milj med Nizozemsko domom in prestolnico Južne Afrike, Cape Townom. Leta 2013 sta potovala po Ameriki in Kanadi. Pri tem sta na 180 dni trajajoči drugi etapi prečkala 22 držav in opravila 17.000 milj dolgo pot. Nadaljnjih 180 dni je trajala njuna pot skozi Južno Ameriko, leta 1914.

Ford T, v katerega je vgrajen 3-litrski motor, ima originalno tovarniško specifikacijo iz leta 1915! Edina razlika so nekoliko večje pnevmatike, da je vožnja na slabih cestah udobnejša. Dirk Regter je pred tem že imel forda model T, letnik 1823 ter forda model A, letnik 1923. Strast za zbiranje starih fordov pa je podedoval po očetu in celo dedku, očitno pa bo potovala še naprej v družini, saj že vnuki Dirka in Trudy spremljajo njuno ljubiteljstvo.

Dirk Regter je povedal, da na poti srečujeta veliko zanimivih ljudi. V Ameriki je bilo navdušenje še posebej veliko, saj je tam ford T doma. »Na meji med Južno Afriko in Botsvano sva srečala kmeta, ki je imel starega forda T na seniku. Iz njega je snel pnevmatiko in nama jo dal kot darilo, če jo bi potrebovala na najini poti. V Afriki sva morala popraviti prednje kolo pri kovaču, čeprav večinoma pomagajo kar izvijač, kladivo, močan lepilni trak in napenjalni trakovi.«

Ford je model T pričel izdelovati leta 1906, z njim je kot prvi na svetu uvedel tekoči trak in bikl sposoben proizvajati zelo velike količine. Avto je v tistem času dobesedno mobiliziral svet. Med leti 1908 in 1927 so jih izdelali kar 15 milijonov! Proizvodnja se je sicer začela v Ameriki, a se kmalu razširila izven njenih meja – na Dansko, Nemčijo, Irsko, Španijo in Veliko Britanijo.

Ford T je za potovanje še posebej zanimiv avtomobil. Čeprav se ne more pohvaliti s sodobno varnostjo in udobjem, kaj šele elektroniko, je pa zato toliko bolj robusten, enostaven in trpežen, zasnovan še tako, da ga lahko popravi tudi nekdo, ki ni ravno poklicni mehanik, saj ima veliko standardnih zamenljivih delov. Teh lastnosti že danes ne poznamo več, malo verjetno je, da bodo današnji avtomobili čez 50 let sploh vozni zaradi nedelujoče elektronike, konektorjev, ekranov na dotik itd.

Dirk in Trudy Regter ter model T in spremljevalni land rover so bili po vrnitvi v Evropo žal vpleteni v nesrečo. Nepozorni voznik tovornjaka je zadel prikolico, na kateri se je ford varno vračal proti domu, in jo skupaj z vlečnim land roverjem potisnil s ceste. Medtem, ko je par odnesel le z manjšimi poškodbami, je starodobnik utrpel več škode. Dirk sedaj počasi odpravlja posledice nesreče in preko interneta zbira sredstva za popravilo tudi s simbolično prodajo nalepk. Če bo uspel zbrati sredstva za popravilo, s pomočjo ljubiteljev starodobnih vozil, fordov in vseh, ki bi radi pomagali dobrodelnemu projektu, se bosta že letos odprevila naprej.

Nadaljevanje poti okoli sveta bo v prihodnih dveh etapah, ki sta načrtovani za letos in prihodnje leto, par popeljalo skozi Novo Zelandijo, Avstralijo, Indonezijo in Indijo, preko Himalaje do Kitajske, skozi Mongolijo in preko srednje Evrope nazaj do Nizozemske.

Dirku, Trudy in fordu model T lahko pomagate s prispevki: http://www.tfordworldtour.org/


Aleksander Praper 


Intervju Dirk Regter 

Povzetek poti

Nesreča v Belgiji

Galerija