Peugeotove novosti na avtomobilskem salonu v Parizu

Sreda, 03 Oktober 2012

Peugeot se na pariškem avto salonu predstavlja s skupno 40 novostmi serijskih ali konceptnih vozil, ki so na ogled na 3900 m2 velikem razstavnem prostoru. Med njimi je kar deset različic modela 208.



Različice peugeota 208
Premierno je predstavljena različica 208 Intuitive, ki je opremljena z funkcijo Park Assist. Voznik bo na zaslonu na dotik izbral manever, ki naj ga vozilo izvede na parkirnih mestih ob levi ali desni strani cestišča, pri čemer bo voznik parkiranje nadzoroval s plinom in zavorami ter menjalnikom, sistem pa bo upravljal obračanje vozila.

Dirkalni model 208 R5, je nastal v sodelovanju z športnim oddelkom Peugeot Sport. Naslednik modela 207 Super 2000 bo na dirkah prvič nastopil v drugem četrtletju leta 2013, takrat bo začel Peugeot tudi njegovo prodajo.

Izvedenki Peugeot 208 XY in Peugeot 208 GTi, ki sta bili na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavljeni kot koncepta, sta v Parizu na ogled v dokončni podobi.

Peugeot prikazuje tudi aplikacije Peugeot Connect Apps namenjene modelu 208. Deset aplikacij poenostavi vsakodnevne zahteve lastnika avtomobila s posredovanjem cen goriv na bencinskih postajah, podatkih o prostih mestih na parkiriščih itd.

Prenovljeni RCZ in konceptni RCZ
Družini modelov 208 se pridružuje tudi prenovljeni peugeot RCZ, ki se ponaša z novim prednjim delom z še bolj izrazitimi športnimi potezami. Na voljo so nove barve karoserije, nova platišča, nova barva varnostnih lokov, nove kombinacije notranjosti, ki ob razširjeni paleti kombinacij barv in materialov omogočajo, da si vsak kupec lahko sestavi peugeota RCZ po lastnih željah.

Ob njem je viden tudi koncept RCZ R. Slednji naznanja prihod športne izvedbe Peugeota RCZ  z dodatno oznako R, ki bo luč sveta ugledala proti koncu leta 2013. Najhitrejšega serijskega Peugeota v zgodovini znamke bo poganjal nov 1.6 THP bencinski turbomotor z 260 KM. Opremljen bo s športnim podvozjem v povezavi z diferencialom Torsen z delno zaporo.

Peugeot 301
Peugeot 301 je bil zasnovan za osvajanje kupcev na hitro rastočih trgih, ki se zanimajo za prostorne in cenovno dostopne triprostorske limuzine. Na voljo bo s paleto bencinskih in dizelskih motorjev, tudi z novim 1,2-litrskim trivaljnikom. Proizvajali ga bodo v španskem mestu Viga, prodaja se bo začela v jeseni. V območje trženja bodo zajete predvsem Turčija, srednja in vzhodna Evropa, Rusija, Ukrajina, Maroko, Bližnji vzhod in nekatere države Latinske Amerike. V drugi fazi pa bo znamka začela tudi s proizvodnjo in prodajo na Kitajskem.

Peugeot 2008 concept
Koncept Peugeot 2008 je mestni križanec dolžine 4,14 metra, v katerem so združeni okretnost, vsestranskost in stilska zasnova. Koncept 2008 poganja bencinski turbo motor iz družine trivaljnikov prostornine 1,2 litra, z neposrednim vbrizgavanjem in močjo 110 KM.

Peugeot onyx concept in Design Lab
Konceptu Onyx so inženirji namenili karoserijo iz karbonskih vlaken v črni barvi z dodatki na v barvi bakra na blatnikih in vratih vozila. Vsaj tako zanimiva kot zunanjost je tudi svetla notranjost iz novih okolju prijaznih materialov. V zadnjem delu je sredinsko nameščen hibridni 3,7-litrski motor V8 HDi s 600 KM. Moč se na cesto prenaša s pomočjo 6-stopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Poleg konceptnega vozila Onyx sta predstavljena še "Onyx Concept Bike", ultra lahko kolo s karbonskim okvirjem, ki ga je zasnoval oblikovalski studio Peugeot Design Lab in "Onyx Concept Scooter", trikolesni skuter s prostornino 400 cm3 in hibridnim pogonom, ki ponazarjata Peugeotova prizadevanja v iskanju različnih načinov za mobilnost posameznika.

Peugeot na mednarodnem avtomobilskem salonu predstavlja tudi prve rezultate oblikovalskega studia Peugeot Design Lab, ki so ga otvorili junija letos. Peugeot Design Lab deluje kot oblikovalski studio globalne blagovne znamke (Global Brand Design), in deluje na različnih področjih: oblikovanje podobe blagovne znamke (Brand Imaging), kreiranje, razvoj, industrializacija, oglaševanje.


Tit Kurtin