Podvozje SuperSport za več različic opel insignie

Petek, 03 Avgust 2012

Opel je prvič ponudil zmogljivo podvozje SuperSport v avtomobilu srednjega razreda s prednjim pogonom. Različici insignie z bencinskim in dizelskim motorjem, s prednjim pogonom, sta sedaj deležni paketa podvozja z obesami HiPerStruts, zavorami Brembo in nastavitvami OPC.


Podvozje SuperSports na rentgentskem prikazu opel insignie

Tovrstna izvedba podvozja je bila doslej na voljo le pri športni Insignii OPC in vse ostalih Insigniah s pogonom na vsa kolesa, opremljenimi z elektronsko nadzorovano zaporo diferenciala (e-LSD), za pravšnjo razporeditev navora. Sedaj pa si je mogoče izvedbo podvozja omisliti tudi s prednjim pogonom, z dvolitrskima turbo-dizelskim motorjem (118 kW) in turbo-bencinskim motorjem (162 kW). Skupaj s prilagodljivim sistemom blaženja FlexRide, je potrebno za podvozje izvedbe SuperSport odšteti 2.950 evrov.

Podvozje SuperSport je deležno prednosti obes HiPerStruts na sprednjih kolesih, v povezavi z visokozmogljivimi zavorami Brembo. Slednje so prepoznavne po velikih (premer 355 mm) plavajočih prisilno hlajenih zavornih kolutih, štiri-batnih zavornih čeljustih, aluminijastih sedlih in visokozmogljivih zavornih ploščicah. Podvozje HiPerStrut, ki je bilo prvič uporabljeno za najbolj zmogljivo različico Insignio OPC, izboljšuje oprijem in dovoljuje sproščanje večje moči ob vožnji skozi zavoje.

Podrobneje:
Glede na to, da so športna vodila na karoserijo pričvrščena na enakih točkah kot vodila osnovne izvedbe in da je naklonski kot premnega sornika zmanjšan s 13 na devet stopinj je bilo vreteno skrajšano za 23 milimetrov na 44 milimetrov. Obe spremembi omogočata vozniku učinkovitejšo izrabo Insigniinega zmogljivostnega potenciala. Zmanjšani naklonski kot premnega sornika zagotavlja manjše izgube zaradi previsa kolesa, saj imata prednji kolesi zaradi tega boljši oprijem ob vožnji skozi zavoj, kar sočasno zmanjšuje podkrmarjenje. Krajše vreteno odločno zmanjšuje vpliv navora na volan in sočasno veča učinkovitost prestrezanja in izničevanja udarcev ob vožnji po neravninah v zavojih na volan.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper