Pol milijona loputanj z vrati na testu forda transita custom

Četrtek, 31 Maj 2012

Večina ljudi že v otroštvu posluša opozorila, da ne smejo loputati z vrati. Očitno so inženirji pri razvoju novega forda transita custom ta napotek preslišali, saj je moral prenesti ekstremne temperature in 550.000 loputanj z vrati. Preizkušanja so potekala tudi v ekstremnih temperaturnih razmerah, da bi zagotovili vzdržljivost bodočega serijskega modela.


Pri Fordu so sprednja vrata transita custom zaloputnili 250.000-krat, drsna bočna vrata 150.000-krat in zadnja vrata prostora za tovor prav tako 150.000-krat, vozilo pa je bilo v preizkusnem prostoru, kjer je temperatura nihala med -40 °C in soparnimi 82 °C pri 85-odstotni vlagi. 250.000 loputanj s sprednjimi vrati ustreza 84.000 loputanjem enakovrednega preizkusa osebnega vozila. To odraža večjo frekvenco uporabe vrat in večjo robatost pri uporabi, ki jo morajo prenesti gospodarska vozila.

To je sodobno preizkusno 'mučenje', ki med drugim vključuje več kot pol milijona loputanj, polarni mraz in tropsko vročino,” je povedal Barry Gale, glavni inženir za program gospodarskih vozil pri Fordu Evropa. “Če so naši novi transiti preživeli tole, so pripravljeni na vse.

Novi transit custom je povsem na novo zasnovano in izdelano enotonsko Fordovo gospodarsko vozilo. V Evropi in na drugih trgih bo naprodaj v drugi polovici leta, premierno pa je bil predstavljen na salonu gospodarskih vozil v Birminghamu v Angliji. Preizkus s 550.000 loputanji vrat je le eden v paleti neizprosnih testnih postopkov, s katerimi je Ford zagotovil, da bo povsem novi model ohranil sloves legendarnega transita glede vrhunske zanesljivosti.

Ford je zabeležil in analiziral dejanska loputanja, da bi lahko s preizkusno opremo ponovil vsakdanje ravnanje uporabnikov. Med opazovanimi in zabeleženimi dejavniki so bili med drugim hitrost in sila, s katero so uporabniki zapirali vrata tako pri običajnem in silovitejšem loputanju. Naprava je pri preizkusu delovala z največjo hitrostjo, s katero vrata zapira 90 odstotkov uporabnikov. Preizkušanje je potekalo s posebno avtomatizirano napravo v Fordovem razvojnem centru v Merkenichu v Nemčiji. Inženirji so nadzirali natančnost in redno preverjali, ali so se na vratih pokazali znaki poškodb ali slabšega delovanja zaradi obrabe.

Novega transita custom bodo v drugi polovici leta začeli izdelovati v Fordovem obratu Kocaeli v Turčiji.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper