Pričetek proizvodnje Fordovega trivaljnika 1,0 EcoBoost

Sobota, 12 November 2011
Fordov predsednik in izvršni direktor, Alan Mulally, je v četrtek zagnal serijsko proizvodnjo Fordovega bencinskega motorja z najmanjšo delovno prostornino. 1,0‑litrski trivaljni motor EcoBoost s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem bo v Evropi premierno na voljo v začetku leta 2012, čez čas pa bo na voljo po vsem svetu.

Ford je objavil podatek, da se bo evropski ford focus, ko bo premierno opremljen z novim bencinskim 1,0‑litrskim trivaljnim motorjem EcoBoost, z močjo 125 KM, odlikoval z majhnimi izpusti CO2, ki ne bodo presegali 114 g/km. Te ravni trenutno ne dosega nobeden od Focusovih tekmecev. Izvedba tega motorja z močjo 100 KM bo z emisijami 109 g/km navdušila z najmanjšimi izpusti CO2 v tem razredu. Motor bo na voljo tudi za pogon modela C-max in novega forda B-maxa, ki ga bodo začeli izdelovati leta 2012. Pozneje tudi za druga vozila po vsem svetu.



"Novi 1,0-litrski ecoboost - in celotna družina EcoBoost motorjev - predstavljajo tehnološki preboj, ki zagotavlja moč, učinkovito porabo goriva in nizke emisije CO2 s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem goriva," je dejal predsednik Forda, Mulally. "Ti motorji prinašajo Fordovim strankam vozila, kot si jih želijo in jih cenijo – z učinkovito nižjo porabo goriva in posledično nižjimi emisijami CO2."

Novi trivaljni motor EcoBoost se lahko z zmogljivostjo brez težav meri z običajnim 1,6-litrskim motorjem, pri tem pa se odlikuje še z znatno manjšo porabo goriva in manjšimi izpusti CO2. Ohišje 1,0-litrskega motorja EcoBoost lahko pokrijemo z listom papirja A4, a razvije do 125 KM in največji navor 170 Nm (z začasnim presežnim navorom 200 Nm), kar pomeni, da dosega največjo »specifično moč« med vsemi doslej izdelanimi Fordovimi proizvodnimi motorji.

Ford je v razvoj posebne visokotehnološke linije za izdelavo motorjev v kölnskem obratu vložil 134 milijonov evrov. 870 zaposlenih v tovarni bo letno izdelalo do 350.000 teh novih motorjev. Evropske proizvodne kapacitete se bodo predvidoma povečale na 700.000 enot letno, ko se bo proizvodnji najmanjših bencinskih EcoBoost motorjev v Kölnu pridružila še nova tovarna za izdelavo motorjev v Craiovi v Romuniji, kjer bodo s proizvodnjo novih 1,0-litrskih motorjev EcoBoost začeli v prvem delu leta 2012. V prihodnjih letih Ford načrtuje razširitev proizvodnje izven Evrope, tako da bi bilo uporabnikom po vsem svetu z globalno proizvodnjo na voljo do 1,3 milijona 1,0-litrskih motorjev EcoBoost letno. 

Novi 1,0-litrski motor EcoBoost je rezultat odličnega sodelovanja od začetka do konca in izjemnega strokovnega znanja Fordovih specialistov po vsej Evropi, zato jim je uspelo zasnovati tako motor kot tudi vrhunski obrat, v katerem ga bodo izdelovali,” je povedal Stephen Odell, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa.