Razširitev nove Oplove tovarne v Monoštru

Četrtek, 21 Februar 2013

Podpredsednik Opla odgovoren za odnose z vladnimi inštitucijami, Joachim Koschnicken, ter predsednik Madžarske vlade, Viktor Orbán, sta oznanila razširitev nove, fleksibilne tovarne Oplovih motorjev na Madžarskem.

Opel bo v svojo sodobno, novo tovarno vložil dodatnih 130 milijonov evrov. V tovarni je bila prejšnji teden zagnana serijska izdelava nove generacije 1,6-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja SIDI (spark ignition direct injection) ECOTEC Turbo.

»Opel je sredi produktne ofenzive: do leta 2016 bo v ponudbo vključil 23 novih modelov in 13 novih motorjev, med katerimi jih bo dobršen del izdelanih na Madžarskem,« je dejal Joachim Koschnicke.

Z dodatno naložbo bo tovarna povečana za 1600 kvadratnih metrov, število produkcijskih strojev pa bo povečano za več kot 80 novih. Z vsem tem bo obseg letne proizvodnje povečan za 100.000 motorjev. Naložbe Opla na Madžarskem bodo tako zaokrožene na približno 1,4 milijarde evrov. Zmogljivost tovarne bo povečana na 600.000 motorjev letno.

Koschnicke pravi: »Opel ohranja strateško vlogo v Madžarskem gospodarstvu. Bili smo prvi izdelovalec avtomobilov z naložbo v državi že leta 1991. Naša najnovejša naložba je tako le podkrepila odločenost in odgovoren partnerski odnos. Ponosni smo na zgodovino in dosežke: Opel je namreč vodilna znamka na madžarskem avtomobilskem trgu. Tržna uspešnost znamke je podkrepljena še z močno industrijsko prisotnostjo.«

V novi Oplovi tovarni se izdeluje družina majhnih bencinskih motorjev, družina srednje velikih bencinskih motorjev in družina srednje velikih dizelskih motorjev. Nova družina motorjev je skladna z merili sestave izpušnih plinov Evro 6. Z neposrednim vbrizgom bencina ima izjemno razmerje med močjo in maso. Deluje uglajeno in tekoče ter trajnostno zmanjšuje porabo goriva in izpust CO2. Serijska izdelava 1,6-litrskega bencinskega novega motorja je v tovarni stekla pred kratkim, konec meseca pa bo zagnana tudi izdelava novega 1,6-litrskega dizelskega motorja, katerega sestava izpušnih plinov je že skladna s strogimi merili Evro 6.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper