Rolls-Royce pripravlja koncept 102EX za svetovno turo

Sreda, 29 Junij 2011
Rolls-Royce je svoj električni konceptni avtomobil 102EX preizkusil v testnem laboratoriju, da bi ugotovili obseg delovanja baterij in njihovih krmilnikov glede na temperature in vlažnost zraka, kar je ključno za brezhibno delovanje električnega vozila.



Rolls-Royce bo namreč svoj eksperimentalni model (to označuje kratica EX) popeljal na predstavitveno turnejo po državah, kjer si obetajo največji potencial prodaje… Glede na vedenje krmilnika in baterij so med drugim ugotovili, da ekstremne temperature zavirajo polnjenje baterij, kar v praksi pomeni, da bo smiselno avtomobil polniti na lokaciji, kjer se bodo baterije pred polnjenjem ohladile. Testiranja so pokazala, da vseh 96 baterijskih celic dobro opravlja svojo funkcijo do temperatur + 50° Celzija in relativne vlažnosti 30 %, kar je v okvirih pričakovanega tudi v vročem Dubaju.

Rolls-Royce 102EX je svojo turo pričel že v maju, na sedežu znamke Rolls-Royce, v Goodwoodu, čemur so sledile poskusne vožnje v Londonu, Manchesterju in Edinburgu. Kmalu sledi še Birmingham, nato pa bo luksuzna električna limuzina pričela potovanje v daljnje kraje – Singapur, Peking, Pebble Beach, Los Angeles, sledila bo turneja po Evropi, nato Japonska, Dubaj, konec leta pa še turneja New York, Los Angeles Motor Show, Las Vegas, Florida in Art Basel ter Miami.