Seat ibiza ECOMOTIVE je varčna rekorderka

Sobota, 09 Maj 2009

SEAT Ibiza ECOMOTIVE je brez dvoma najvarčnejše vozilo v svojem avtomobilskem razredu, kar je nedavno dokazala tudi s tem, da je z enim samim rezervoarjem goriva prevozila 1.562 km, kar pomeni, da je povprečna poraba znašala 2,9 l/100 km.. Ta neverjetni dosežek je uspel avstrijskemu vozniku Gerhardu Plattnerju, znanemu specialistu za dolge in varčne vožnje, ki je v največji možni meri izkoristil vse prednosti Ibize ECOMOTIVE.

Gerhard Plattner se je iz SEAT-ove tovarne v Martorellu v bližini Barcelone  na pot podal v ponedeljek, 27. aprila. Pred odhodom so zapečatili tako odprtino za točenje goriva kot tudi loputo rezervoarja. Plattner se je na pot podal pod nadzorom mednarodne zveze motorizirane policije IPMC (International Police Motor Corporation). Po prvotnem načrtu naj bi s primerno hitrostjo po avtocestah prevozil 1.345 km od juga proti severu.

Plattner je z Ibizo ECOMOTIVE peljal skozi Perpignan, Avignon, Lyon, Mulhouse, Freiburg, Frankfurt in končno pripeljal do Göttingena. Na določenih avtocestnih odsekih v Španiji in Franciji je pospešil do potovalne hitrosti 110 km/h.

Ko je zmagoslavno pripeljal v Frankfurt, je z Ibizo ECOMOTIVE v njenem avtomobilskem razredu že postavil nov svetovni rekord v varčni vožnji, ker pa rezervoar še ni bil prazen, se je odločil pot nadaljevati do Göttingena, kjer je predsednik zveze IPMC odpečatil loputo rezervoarja in v vozilo so nalili enako količino goriva, s kakršno je Ibiza ECOMOTIVE zapustila Martorell: natanko 45,53 l.

Nasmejani Plattner je dejal: "Vožnja do tega rekorda je bila neverjetna.Brez dvoma je bila to najbolj spektakularna varčna vožnja v tem letu.Močno deževje, ki me je spremljalo vso noč, je zelo oteževalo vožnjo, a se je Ibiza ECOMOTIVE odrezala izvrstno."

SEAT Ibiza ECOMOTIVE je z vidika ohranjanja naravnih virov vodilno vozilo v svojem razredu in SEAT-ov okolju najprijaznejši model, saj poraba goriva znaša le 3,7 l/100 km, emisije CO2 pa 98 g/km.

Optimirana aerodinamika, manjša masa in prilagoditve motorja 1.4 TDI z močjo 59 kW (80 KM) so ukrepi, ki so ji zagotovili sloves enega najbolj ekoloških vozila na trgu. Poleg tega je to edini model s tako nizkimi emisijami, ki je opremljen s klimatsko napravo in petimi vrati.

 

Porsche Slovenija