SEAT izdelal Ibizo z zaporedno številko 5 milijonov

Torek, 30 September 2014

SEAT-ova tovarna v Martorellu praznuje: z njene proizvodne linije št. 1 je zapeljala Ibiza z zaporedno številko 5 milijonov. In najbolj legendarni model španske znamke je ta mejnik dosegel prav ob svoji 30. obletnici.

Zaposleni na proizvodni liniji najbolje prodajanega modela so danes skupaj s pred­sednikom upravnega odbora družbe SEAT Jürgnom Stackmannom, podpredsednikom, pristojnim za proizvodnjo, dr. Andreasom Tostmannom, direktorjem tovarne v Martorellu Stefanom Lothom in predsednikom delavskega sveta Matíasom Carnerom danes praznovali izdelavo petmilijonte Ibize.

SEAT bo ta teden na avtomobilskem salonu v Parizu predstavil novo SEAT-ovo kompaktno limuzino Leon X-perience, hkrati pa bo s predstavniki avtomobilske industrije praznoval 30. obletnico svojega najbolj legendarnega modela. Pariz je mesto, kjer je bila pred tremi desetletji prvič predstavljena SEAT Ibiza, mesto, ki je svetu pokazalo prvi 100-odstotni SEAT.

30 let kasneje je SEAT Ibiza postala najbolje prodajani in največkrat izvoženi španski osebni avtomobil. Sedemdeset odstotkov od 5 milijonov vozil (pribl. 3,5 milijona) je bilo prodanih zunaj meja Španije v več kot 75 držav, v katerih je podjetje prisotno. Kot naj­pomembnejši trgi za najbolje prodajani avtomobil so se v njegovi zgodovini izkazale Italija, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Portugalska in Mehika.

Esther García Castellanos, ki je že več kot desetletje del proizvodne ekipe SEAT Ibize, je poudarila: "SEAT je bil vedno del mojega življenja. Moj oče je bil zaposlen v SEAT-ovi tovarni v Zoni Franci in to je podjetje, ki mi je dalo priložnost, da v svoji karieri napredu­jem in to ves čas na proizvodni liniji Ibize. Zame je doseg številke 5 milijonov izdelanih avtomobilov rezultat predanosti, ki jo vlagamo vsak dan, je motivacija zaposlenih in pozitiven dokaz za dobro opravljeno delo."

Ali ste vedeli …?

  • Tovarno Martorell vsak dan zapusti 700 SEAT Ibiz.
  • V tovarni je zaposlenih okoli 1.600 ljudi.
  • K uspehu SEAT Ibize prispeva okoli 700 robotov.
  • Vsaka SEAT Ibiza med procesom proizvodnje naredi okoli 12 km.
  • Če bi 5 milijonov SEAT Ibiz postavili eno za drugo, bi bila vrsta dolga skoraj 19.300 km, kar je razdalja med Martorellom in Aucklandom na Novi Zelandiji.
  • Za 5 milijonov vozil je bilo skupno potrebno 70 milijonov kilogramov barve.
  • SEAT Ibiza z ženskim pečatom:
  • Prvi SEAT, pri katerem so bila ženskam odprta vrata do proizvodne linije.
  • Delež žensk na proizvodni liniji je 21 %.
  • Dve ikoni popa – Shakira in Katy Perry: njuna glasba dopolnjuje oglasne spote za najbolje prodajani avtomobil
  • Leta 1984 je bila približna cena SEAT Ibize 825.000 pezet (4.950 €). Pri današnjih cenah to ustreza 15.620 €.
  • SEAT Ibiza je bila uradno vozilo olimpijskih iger v Barceloni leta 1992.

SEAT je edino špansko podjetje v tej panogi, ki pokriva celotni razpon avtomobilske proizvodnje – od dizajna, razvoja in proizvodnje do trženja. Je član koncerna Volkswagen in mednarodno podjetje s sedežem v Martorellu (Barcelona). Izvaža 80 % svojih vozil in je prisoten v več kot 75 državah. V letu 2013 je SEAT v svetovnem merilu prodal 355.000 vozil in dosegel prihodke iz poslovanja v višini 6,473 milijarde evrov, kar je največ v zgodovini družbe. Skupina SEAT zaposluje 13.500 ljudi. Ti delajo v treh proizvodnih centrih – Barcelona, El Prat de Llobregat in Martorell, kjer med drugim izdelujejo prodajno izjemno uspešna modela Ibiza in Leon. V Palmeli na Portugalskem izdelujejo SEAT Alhambro, v Bratislavi na Slovaškem SEAT Mii, v Mladi Boleslav na Češkem pa SEAT Toledo.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper