SEAT ponovno postal svetovni prvak v seriji WTCC!

Torek, 24 November 2009

Popoln uspeh znamke SEAT na prvenstvu WTCC 2009. Na dirkališču v Macau, prizorišču zadnjega tekmovanja v tej sezoni, je ekipa SEAT Sport uresničila vse svoje cilje, saj je že drugo leto zapored osvojila naslov svetovnega prvaka tako med konstruktorji kot med vozniki ter osvojila tudi  Independents' Trophy. SEAT in Gabriele Tarquini sta prvaka za leto 2009, Yvan Muller je zasedel drugo mesto, Tom Coronel pa je osvojil Independents’ Trophy, kar pomeni, da je SEAT-u uspelo zmagati z dvema različnima avtomobiloma, Leónom TDI in Leónom WTCC, ter tako med konstruktorji premagati BMW, Chevrolet in Lado.

SEAT, ki je letos branil oba lanskoletna naslova, je dosegel enega največjih španskih športnih uspehov v letu 2009. Zmagoslavno je zaključil izjemno zahtevno sezono, ki so jo zaznamovale težave zaradi sprememb pravil med sezono, ki so okrnile možnosti SEAT Leóna TDI. Kljub temu vse te spremembe niso mogle preprečiti zmagoslavnega zaključka, zahvala za to pa gre prizadevanjem in timskemu delu ekipe SEAT Sport.

V tem težavnem koncu tedna je bil ekipni duh odločilen. V petek sta Gabriele Tarquini in Yvan Muller, prvo- in drugouvrščeni, na kvalifikacijah precej poškodovala svoja avtomobila, sama pa sta pristala v bolnišnici. Mehaniki so dali vse od sebe, da so  avtomobila pripravili za tekmo, vseh pet voznikov pa je oblikovalo odlično strategijo, ki je zagotovila dvojno zmago.

Na prvi preizkušnji so Tiago Monteiro, Jordi Gené in Gabriele Tarquini startali brezhibno, tako da so z drugega, tretjega in četrtega mesta suvereno obvladovali situacijo in si brez tveganja privozili točke, potrebne za pridobitev prvega izmed naslovov. Tarquini je zasedel drugo mesto, za njim se je uvrstil Gené, Yvan Muller je bil peti, Monteiro pa šesti. Že ti rezultati so enemu izmed dveh SEAT-ovih voznikov po seštevku točk zagotovili naslov prvaka.

Druga tekma je bila še bolj taktična, saj je Yvan Muller vozil na  tretjem mestu, sledila sta mu Monteiro in Gené, Gabriele Tarquini pa se je prebil na šesto mesto. Tarquini je prehitel Genea, SEAT-ovi vozniki pa so ohranili svoje položaje. Zaradi trčenja v ozadju so sodniki dva kroga pred zaključkom dvignili rdečo zastavo, kar je pomenilo, da sta SEAT in Gabriele Tarquini zmagala.

V razredu Independents’ Trophy je slavil Tom Coronel in v tem razredu za volanom SEAT-ovega dirkalnika osvojil že svoj drugi naslov.

Gabriele Tarquini je  postal sedmi Italijan, ki je zmagal na svetovnem prvenstvu. 18 let pred njim je to uspelo Teu Fabi, pred njim pa še  Ninu Farini, Albertu Ascariju, Mauri Baldiju, Robertu Ravaglii in Massimu Biasionu.  Hkrati je postavil tudi poseben rekord, saj je s 47 leti najstarejši prvak v avtomobilistični zgodovini, starejši celo od Juana Manuela Fangia.

Za SEAT je to že peti naslov svetovnega prvaka po zmagah na rallyjih v letih 1996, 1997 in 1998 z Ibizo Kit Car ter štirih naslovih svetovnega prvaka, ki so jih dosegli na prvenstvih World Touring Car Championship v letih 2008 in 2009 z Leónom TDI WTCC.

"Čudovito je osvojiti ta naslov po tako dolgi športni karieri. Ob začetku tedna sem imel nekaj težav, ki mi jih je uspelo rešiti, moji mehaniki pa so mi z izjemnim delom omogočili, da sem nastopil na tekmi, ki je bila zame resnično nekaj posebnega in je nisem želel zamuditi. Prvenstvo je bilo zelo težko, zelo intenzivno, in če sem želel premagati tako močna tekmeca, kot sta Yvan Muller in Augusto Farfus, sem moral osvojiti točke na prav vsaki tekmi."

Jaime Puig, direktor oddelka SEAT Sport: "Zmaga na obeh prvenstvih že drugo leto zapored je nagrada za odlično leto. Ob tem bi se rad zahvalil vsem članom ekipe za njihov trud, njihovo delo in solidarnost. Z dirkama v Macau smo dokazali, da smo ekipa, v kateri vsi delajo za vse. Po dveh lanskih naslovih svetovnega prvaka smo letos želili osvojiti vsaj en naslov, a nam je uspelo osvojiti kar dva. To je res izjemen dosežek."

Končna razvrstitev

1. dirka: 1. R. Huff (Chevrolet); 2. G. Tarquini (SEAT León TDI); 3. J. Gené (SEAT León TDI); 4. A. Menu (Chevrolet); 5.Y. Muller (SEAT León TDI); 6. T. Monteiro (SEAT León TDI); 7. J. Muller (Chevrolet); 8. A. Farfus (BMW); 9. A. Zanardi (BMW);...11. R. Rydell (SEAT León TDI)

2. dirka: 1. A. Farfus (BMW); 2. J. Müller (BMW); 3. Y. Muller (SEAT León TDI); 4. T. Monteiro (SEAT León TDI); 5. G. Tarquini (SEAT León TDI); 6. J. Gené (SEAT León TDI); 7. N. Larini (Chevrolet); 8. R. Huff (Chevrolet); 9. A. Zanardi (BMW); 10. R. Rydell (SEAT León TDI)

Konstruktorji: 1. SEAT, 314 točk; 2. BMW, 311 točk; 3. Chevrolet, 215 točk; 4. Lada, 83 točk

Vozniki: 1. G. Tarquini (SEAT) 127 točk; 2. Y. Muller (SEAT) 123 točk; 3. A. Farfus (BMW) 113 točk; 4. A. Priaulx (BMW) 84 točk; 5. R. Huff (Chevrolet) 80 točk; 6. J. Muller (BMW) 76 točk; 7. R. Rydell (SEAT), 64 točk; 8. J. Gené (SEAT) 48 točk; 9. T. Monteiro (SEAT) 44 točk; 10. A. Menu (Chevrolet) 39 točk

 

Porsche Slovenija