Seatova tovarna Martorell bo pridobivala sončno energijo

Ponedeljek, 16 November 2009

V začetku prihodnjega leta bo luč sveta ugledal projekt „SEAT al Sol“, ki bo omogočal okolju prijazno proizvodnjo električne energije v tovarni v Martorellu. SEAT-ov okoljevarstveni projekt za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v največji možni meri izkorišča enega največjih naravnih virov v Španiji – sonce – ter visoko število sončnih ur na območju Martorella in njegove okolice.

SEAT je ta ambiciozni projekt razvil v sodelovanju s podjetjem GA-Solar, ki je del korporacije GESTAMP. Cilj je decentralizacija v zagotavljanju električne energije, kar pomeni, da proizvodnja in poraba obnovljive energije potekata na enem mestu.

SEAT bo na tovarniške objekte namestil integrirane fotovoltaične kolektorje s skupno površino 320.000 m2. Ta površina bo prvič vključevala tudi nosilno konstrukcijo na parkiriščih za izdelana nova vozila.

Z namestitvijo fotovoltaičnih kolektorjev, katerih zmogljivost bo presegala 10 MW, bo sistem letno proizvedel več kot 13 milijonov kWh elektrike, kar ustreza količini električne energije, ki jo v enem letu porabi 3.000 gospodinjstev. Obenem bo z okolju prijazno proizvodnjo električne energije mogoče zmanjšati emisije CO2 za več kot 6.200 ton.

Prva obnovljiva energija bo na voljo prihodnje leto

Projekt je bil že prijavljen na Ministrstvu za industrijo, turizem in trgovino. Prva faza, ki bo zagotovila 4 MW moči v skupnem omrežju, se bo pričela v začetku leta 2010 in bo zaključena pred koncem leta. Proračun za realizacijo prve faze projekta znaša 17 milijonov evrov.

Ko bo prva faza zaključena, bo SEAT-ova sončna elektrarna v Martorellu drugi največji integrirani fotovoltaični sistem te vrste v Španiji in eden največjih v Evropi.

S to novo iniciativo bo SEAT-ova obveza do okolja zajemala veliko več kot le proizvodnjo vozil z nizkimi emisijskimi vrednostmi in bo zagotovila manjši vpliv na okolje v vseh fazah razvoja, proizvodnje in recikliranja vozil.

 

Porsche Slovenija