Slovenska dobrodelna odprava se vztrajno približuje Mongoliji

Četrtek, 31 Julij 2014

Slovenska predstavnika odprave Mongol Charity Rally (pod okriljem organizacije GO-HELP) Katja Kern in Matej Meglič, ki sta se sredi julija z avtomobilom odpravila na dobrodelno potovanje do Mongolije, sta srečno dosegla gorsko državo v Srednji Aziji Kirgizistan. Do mongolske prestolnice, kjer bosta avtomobil podarila izbrani lokalni ustanovi, ju tako loči še okoli 3.000 kilometrov poti, ki pa je vse prej kot lahka.

»Presenečena sva nad številom lukenj na cesti, ampak domačini podobnih problemov očitno nimajo. Zgodi se, da morava včasih pot nadaljevati po polju, ker po asfaltirani cesti ni mogoče peljati več kot 20 km/h. Vendar pa se super naveza Forda in Dunlopovih pnevmatik odlično obnese tudi v takih pogojih,« sta nam sporočila Katja in Matej.

S projektom Gremo v Mongolijo, katerega namen je priskočiti na pomoč lokalni mongolski skupnosti, se Katja in Matej intenzivno ukvarjata že od septembra 2013. Vanj sta vložila preko 2.500 ur prostovoljnega dela, celotna vrednost projekta pa je ocenjena na 55.000 EUR. Pogoj za udeležbo je bila poleg donacije avtomobila, tudi izročitev denarnega prispevka v višini najmanj 1.000 britanskih funtov, ki bo namenjena za izgradnjo šole. Na cilju bosta Katja in Matej avtomobil podarila eni izmed izbranih ustanov, ta pa bo tako služil za pomoč lokalni skupnosti, prevoz otrok v šolo ali izboljšanje dostopnih časov zdravstvene ekipe. Prav zaradi velikega vložka so jima bili ves čas v veliko pomoč tudi sponzorji in donatorji, med drugimi tudi kranjsko podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires, ki je izbrani avtomobil Ford Ranger 2,5 TDI letnik 2006 opremilo z vzdržljivimi Dunlopovimi pnevmatikami.


Več o njunem popotovanju si lahko preberete na blogu: http://gremovmongolijo.com/blog/.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper