Slovensko podjetje Oprema Ravne predstavilo električnega buggya

Ponedeljek, 16 November 2015

Konec oktobra so bila med razstavljavci na sejmu eCarTec prisotna tudi slovenska podjetja. Eno izmed njih je Oprema Ravne, ki na Koroškem že nekaj let izvaja projekt Chebela e-mobility concept in v okviru tega razvija majhen električni avtomobil Chebela. Tokrat so na sejmu v Münchnu predstavili majhnega električnega buggya.


Tako bi zgledal buggy chebela V2 postavljen na slovensko obalo, a njegov namen je zgolj preizkušanje vgrajene tehnike

Priporočena povezava: Slovenski projekt Chebela na sejmu električnih vozil eCarTec 2013
 

Čeprav žal električnega avtomobilčka Chebela (njegova simulacija je vidna v spodnjem videu) v Opremi Ravne še niso razvili do konca, pa so izdeleli že drugega električnega buggya in ga odpeljali na sejem v München. Novi buggy ima zelo poenostavljeno obliko, na kateri je tokrat že videti nekaj potez električne chebele. Zunanj videz slednje je oblikoval Alpra design, ena izmed temeljnih skic za chebelo pa je bila lani objavljena tudi na koledarju Alpra design.

Namen tokratnega buggya je sprva pridobitev homologacije v L7e kategoriji, nato pa naj bi služil za testiranje pogona in drugih vgrajenih rešitev, zato tudi investiranje v oblikovno in tehnično kompleksnejše rešitve v tej fazi ni bilo smiselno. Torej predstavljeni buggy "V2" kot takšen ni mišljen za prodajo.

V glavah marsikoga pa se porajajo vprašanja o chebeli, kakršna je predstavljena na videu in priloženi slikici: "Kdaj bo na voljo in koliko bo stala?" Po besedah vodje projekta, mag. Marijana Kotnika, proizvodnja končne chebele v kratkem in še posebej v Sloveniji ni verjetna. Na navedbo enega izmed medijev, da naj bi bila cena okoli 30.000 €, pa je odgovoril: "Tudi o ceni vozila nima smisla špekulirati. Vsak mulc ve, da je 30.000 € za takšen serijski avto preveč."
 


Dejansko izdelan in vozen slovenski buggy na sejmu eCarTec, v Münchnu.


Chebele torej še ne bo, zato se vrnimo k sejmu. Za tiste, ki ne veste - ECarTec v Münchnu je eden izmed ključnih evropskih sejmov na področju električne mobilnosti. Z več kot 400 prisotnimi razstavljavci iz 25 držav in več kot 12.000 obiskovalci, sejem predstavlja enega najpomembnejših in največjih dogodkov z navedenega področja. 

V Opremi Ravne razvijajo več rešitev za električno mobilnost in njihov namen je bil predstaviti svoje znanje. Z rezultati obiska sejma so bili zadovoljni, saj so pridobili številne nove kontakte in uspeli izvesti več sestankov s potencialnimi razvojnimi in poslovnimi partnerji.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
Fotografije: Oprema Ravne
Naslovna fotografija - simulacija realnosti: Alpra design


Predstavitveni video projekta Chebela: