Večinski delež Opla Magni International/Sberbank

Torek, 15 September 2009

General Motors je danes objavil, da je Odbor Direktorjev potrdil ponudbo konzorcije Magne International Inc. in Sberbank za odkup večinskega deleža evropskega Opel/Vauxhall.

V naslednjih nekaj tednih se bo rešilo še nekaj ključnih vprašanj z namenom, da se sestavijo zavezujoče pogodbe, vključno s pismeno podporo delovnih sindikatov, ki morajo podpreti nujne stroške prestrukturiranja nadaljnega poslovanja in dokončno definiranje finančnega paketa Nemške vlade. Končni dogovor naj bi bil pripravljen za podpis v nekaj tednih, vse skupaj pa naj bi se dokončno zaključilo v naslednjih nekaj mesecih. Po dogovoru, bo imela Magna/Sberbank v Novem Oplu 55 odstotni lastniški delež, GM bo obdržal 35 odstotni delež in zaposleni 10 odstoni delež.

“S trdim delo zadnjih nekaj dni smo uspeli rešiti odprta vprašanja in se dogovoriti o podrobnostih v zvezi z nemškim paketom financiranja, tako se je GM in njegov Odbor Direktorjev odločil, da večinski delež proda Magni/Sberbank,” je povedal Fritz Henderson, Predsednik GM in CEO. “Zahvaljujemo se vsem strankam – še posebej Nemški vladi – ki so bile zadnjih nekaj mesecih vključene v ta inteziven proces, za njihovo podporo, ki je omogočilo ta nov podvig. Prav tako pa bi se rad zahvalil kupcem avtomobilov  Opel in Vauxhall za njihovo zvestobo. GM bo še naprej tesno sodeloval z Opel in Vauxhall ter skupaj razvijal in proizvajal odlične avtomobile, kot sta nova Insignia in nova Astra,” je dodal Henderson.

Glede na dogovor Opel/Vauxhall ostaja sestavni del GM-ove globalne organizacije za razvoj produktov, s čimer bodo z izmenjavo tehnologije in inženirskih virov profitirale vse stranke. Nova lastniška struktura omogoča, da znamki Opel in Vauxhall postaneta bolj učinkoviti in neodvisni organizaciji. Trenutna paleta Opel/Vauxhall avtomobilov in modelov predstavlja močno osnovo za uspešno prihodnost.

S tem, ko bodo Opel/Vauxhall in ostale GM-ove znamke ostale del GM-ovih globalnih organizacij za razvoj tehnologije in nabave, jim je zagotovljen ekonomski razvoj tudi v prihodnosti. Na primer, vozila ki prihajajo z novimi pogonskimi tehnologijami, kot je električno vozilo s podaljšanim dosegom Ampera, se lahko predstavijo na tržišča samo s skupnim prizadevanjem.

“GM sodeluje z mnogimi podjetji iz celega sveta, kar je bilo v preteklosti že večkrat dokazano, da tak model poslovnega sodelovanja zagotavlja pravo mero ravnotežja neodvisnosti, inovativnosti in sinergije,” je povedal John Smith, GM Group Vice President Business Development.  “Vse stranke se bodo trudile, da se dogovor zaključi čim prej,” je še dodal.