Velike naložbe v proizvodnjo malega opla adama

Torek, 31 Julij 2012

Eisenach v Turingiji, mesto s 43.000 prebivalci je znano po dvorcu Wartburg in seveda kot rojstno mesto Johana Sebastiana Bacha. Ob tem se postavlja še s številnimi drugimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi. Prebivalci pa so ob vsem še posebej ponosni na lokalno tradicijo izdelovanja avtomobilov. V idilični dolini Hörsel, poimenovani po reki, ki teče po njej namreč stoji tovarna družbe Adam Opel AG. V njej je trenutno izjemno živo, saj številni strokovnjaki avtomobilske produkcije pripravljajo zagon izdelave modela Opel Adam.


Bočna stranica Oplovega urbanega malčka Opla Adama med proizvodnim procesom

Z barvami, številnimi stopnjami opremljenosti in detajli notranjega dizajna še nobeden avtomobil doslej v tem segmentu ni ponujal tolikšnih možnosti individualne izvedbe. Za kupce je to vsekakor posebej dobrodošlo. Za strokovnjake zadolžene za izdelavo pa predstavlja izjemno zahteven izziv. Kakorkoli že, zaposleni v tovarni v Eisenachu so povsem pripravljeni sprejeti izziv. “S tem avtomobilom lahko ljudem resnično potrdimo našo strokovnost in učinkovitost. Kupci bodo presenečeni, ko bodo ugotovili raven individualizacije, ki jo ponuja naš trendovski urbani avtomobil, ki bo v prodajne salone zapeljal prihodnje leto, ” pravi direktor tovarne Stefan Fesser.

Skupaj s 1600 zaposlenimi je Fesser več kot leto dni pripravljal zagon izdelave novega avtomobila. Priprave so potekale sočasno z izdelavo corse, ki je doslej s tekočih trakov pripeljala v več milijonskem obsegu. Opel je vložil v tovarno v kateri bodo izdelovali adama 190 milijonov evrov. Zelo nenavadno za avtomobilsko industrijo je, da se avtomobil tega segmenta izdeluje v Nemčiji. Opel je namreč edini izdelovalec, ki se je odločil za to in sicer zaradi izjemne uspešnosti svoje tovarne.

Zaključna dela za zagon izdelave

V času kolektivnega dopusta, ki se je začel ta teden, bodo strokovnjaki zadolženi za proizvodnjo izkoristili zaustavitev izdelave za zaključna dela pri prehodu na izdelavo adama. Izdelovali ga bodo na isti proizvodni liniji kot corso. Da bi bilo mogoče izdelovati različna avtomobila na isti proizvodni liniji je potrebna seveda najvišja raven koncentracije. Prva testna vozila so bila že izdelana. Prototipni avtomobili v karirasti, črno-beli izvedbi zunanjosti so prišli s tekočih trakov v Eisenachu prejšnji teden in seveda poželi veliko pozornosti.

Nove proizvodne hale, novi roboti za barvanje in varjenje

V središče širitve tovarne je postavljena nova proizvodna hala E100. Na površini 22.000 kvadratnih metrov se v njej varijo in sestavljajo deli karoserije ter podvozja. V njej je povsem novi oddelek varjenja. Nova proizvodna hala je neposredno povezana z železnico po kateri poteka oskrba s sestavnimi deli. Ob tem ima še osem nakladalnih ramp za oskrbo s sestavnimi deli s tovornjaki, med katerimi je ena namenjena bočno parkiranemu tovornjaku s prikolico. Nova proizvodna hala je povezana s halo v kateri se izdelujejo sestavni deli karoserije in s halo končne izdelave. Vse to zagotavlja, da so sestavni deli dostavljeni neposredno na proizvodno linijo.

Tudi del tovarne namenjen barvanju je bil prilagojen modelu Opel Adam. Opremili so ga z ultra sodobno robotsko tehnologijo za zagotavljanje največje učinkovitosti nanosa barve ne glede na izvedbo karoserije.


Opel adam je prvi Oplov malček, ki cilja na modne kupce in nudi ogromno možnosti individualnih sprememb videza

Novi model Opel Adam bo mogoče naročiti po svetovni premieri na avtomobilskem salonu v Parizu (29. september – 14. oktober 2012). Prvi primerki bodo v prodajne salone zapeljali januarja 2013.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper