Volkswagen se po štirih letih zmag poslavlja od relija

Sreda, 02 November 2016


Še v nedeljo smo pisali o Volkswagnovem četrtem zaporednem naslovu svetovnega prvaka v reliju, tokrat pa objavljamo novičko o novi strategiji znamke, ki prinaša tudi odhod iz relija. Znamka Volkswagen se je namreč odločila, da se bo Volkswagen Motorsport moral posvetiti drugim nalogam.

Volkswagen je danes sporočil, da si z letom 2017 v avtomobilskem športu zastavljajo nove cilje – posvetili se bodo novim tehnologijam in dirkalnikom za stranke, po štirih uspešnih letih in skupno dvanajstih naslovih prvakov pa Volkswagen Motorsport zapira poglavje sodelovanja v FIA WRC.

Volkswagnov vodja razvoja Frank Welsch je pred okoli 200 sodelavci oddelka Motorsport razložil, da je nova usmeritev posledica prihajajoče elektrifikacije vozil in se morajo zato posvetiti tem tehnologijam prihodnosti in jih tudi v avtomobilskem športu postaviti v središče. Hkrati s tem bo Volkswagen intenzivneje vstopil med ponudnike dirkalnikov za privatne ekipe. Poleg golfa GTI TCR za krožne dirke in beetla GRC za rallyecross bodo tudi v reliju ponudili svoje vozilo – do leta 2018 bodo razvili R5 dirkalnik na osnovi nove generacije pola. V novo vozilo bodo prelili vse izkušnje, ki so jih zbrali Volkswagnovo dirkači tovarniške ekipe, ki so v preteklih 51 relijih osvojili 42 zmag. Welch se je hkrati zahvalil še voznikom in sovoznikom tovarniške ekipe ter jih označil ne le kot odlične dirkače temveč tudi »simpatične veleposlanike znamke Volkswagen«. Poudaril je, da želijo še naprej sodelovati s tem odličnim moštvom in tudi delavcem zagotovil, da se jim ni bati za službe.

Direktor Volkswagen Motorsport oddelka, Sven Smeets, je izrazil obžalovanje za slovo iz tekmovanj WRC, saj je bilo to za znamko Volkswagen doslej najbolj uspešno poglavje v avtomobilskem športu. Hkrati je poudaril, da so z mislimi že usmerjeni v prihodnji razvoj in novim izzivom naproti.

Tomaž Pezdirec