Vsak četrti evropski mladi voznik je že posnel »selfie« med vožnjo

Torek, 05 Avgust 2014

’Sebki’ oziroma ‘selfieji’, avtoportreti, posneti s pametnimi telefoni, so neverjetno priljubljeni med vsemi in povsod. Nova raziskava, ki jo je naročil Ford, kaže, da je kar eden od štirih mladih voznikov v Evropi posnel ‘sebek’ med vožnjo – brez dvoma je to huda motnja pozornosti –, četrtina jih je med vožnjo preverjala ali objavljala podatke na družbenih omrežjih, skoraj polovica pa priznava, da so s pametnim telefonom fotografirali za volanom.


Anketa med 7000 uporabniki pametnih telefonov, starimi 18–24 let in iz vseh delov Evrope, je razkrila, da vsak četrti za volanom uporablja družabna omrežja in da se mladi (moški) vozniki najpogosteje požvižgajo na tveganje. Skoraj vsi anketirani vozniki so se strinjali, da so te dejavnosti za volanom nevarne.

Prometne nezgode so najpogostejši vzrok smrti mladih voznikov, zato je Ford lani tudi v Evropi uvedel svoj nagrajeni program Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje) in tako zagotovil brezplačno praktično šolo vožnje več kot 5000 voznikom iz starostne skupine 18–24 let in spletno izobraževanje še za nekaj tisoč mladih voznikov. Ford je zdaj program dopolnil in vanj vključil tudi tveganja, kot so fotografiranje ‘sebka’ in uporaba družabnih omrežij s pametnimi telefoni za volanom.

Snemanje ‘sebka’ s pametnim telefonom je za mlade hitro postal del vsakdanjega življenja – a to je tudi zadnja stvar, ki jo velja početi za volanom med vožnjo avtomobila,” je povedal Jim Graham, vodja programa Ford Driving Skills for Life. “Zelo nas lahko skrbi, da tako veliko mladih fotografira med vožnjo, in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da z izobraževanjem voznikov opozorimo na morebitne nevarnosti.

 


Letos se je zgodilo kar nekaj prometnih nesreč s hudimi poškodbami in celo s smrtnimi izidi, za katere se je izkazalo, da so se vozniki tik pred trčenjem ukvarjali s snemanjem ‘sebka’. Objava ‘sebkov’ med vožnjo na družabnih omrežjih je povečala tudi število oznak, ki pritegnejo pozornost na tovrstne objave, kot je na primer #drivingselfie.

Po podatkih raziskave bodo med vožnjo najverjetneje posneli ‘sebek’ britanski vozniki (33 odstotkov), sledijo jim vrstniki v Nemčiji (28 odstotkov), Franciji (28 odstotkov), Romuniji (27 odstotkov), Italiji (26 odstotkov), Španiji (18 odstotkov) in Belgiji (17 odstotkov).

Nemški vozniki prednjačijo pri uporabi aplikacij, družabnih omrežij ali spletnih strani (35 odstotkov) za volanom, le nekaj manj jih na ta način tvega v Veliki Britaniji (32 odstotkov), nekoliko nižji (a še vedno prevelik) je delež mladih voznikov s tovrstnim nevarnim početjem v Belgiji (26 odstotkov), Romuniji (25 odstotkov), Franciji (23 odstotkov), Italiji (21 odstotkov) in Španiji (8 odstotkov).

Skoraj vsi romunski vozniki so priznali, da so že fotografirali za volanom (97 odstotkov), sledijo jim nemški (55 odstotkov), britanski (43 odstotkov), belgijski (41 odstotkov), francoski (41 odstotkov), italijanski (40 odstotkov) in španski (32 odstotkov) mladi vozniki.

Fordove ugotovitve kažejo, da snemanje ‘sebka’ voznika zmoti za 14 sekund, preverjanje dogajanja na družabnih omrežjih pa za 20 sekund – v tem času avto pri hitrosti 100 km/h prevozi razdaljo, ki ustreza dolžini petih nogometnih igrišč.

Raziskava, ki jo je v Severni Ameriki izvedla Državna agencija za varnost na avtocestah (NHTSA), je odkrila, da popravljanje pričeske ob opazovanju v vzvratnem ogledalu voznika zmoti za štiri sekunde, ročni vnos telefonske številke v mobilni telefon pa za sedem sekund.

Motnja pozornosti pri snemanju ‘sebka’ v hipu ogrozi voznika, sopotnike, pešce in druge udeležence v prometu – in ima lahko usodne posledice,” je povedal Giordano Biserni, predsednik Zveze podpornikov in prijateljev prometne policije v Italiji. “Varna vožnja zahteva osredotočenost na promet in stalen nadzor nad vozilom. Veseli smo, da to poudarja tudi program Ford Driving Skills for Life.

Program Ford Driving Skills for Life so v ZDA uvedli pred desetimi leti in je doslej omogočil praktično usposabljanje 100.000 mladim voznikom po vsem svetu. V Evropi so do tega trenutka program uvedli v Belgiji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Romuniji, Španiji in Veliki Britaniji.

V sklopu usposabljanja bodo udeleženci v prihodnje na zaprtem poligonu in pod nadzorom profesionalnega inštruktorja izvajali počasne manevre med snemanjem ‘sebka’. Strokovno vodstvo je zagotovljeno tudi pri izjemno pomembnem zgodnjem prepoznavanju nevarnosti ter ustreznem prilagajanju hitrosti in gibanja vozila.

Morda se sprva zdijo udeležencem takšne vaje nesmiselne, a ko vidijo, koliko stožcev so sploščili med snemanjem ‘sebka’, hitro dojamejo sporočilo,” je dodal Graham. “Možne posledice snemanja ‘sebka’ za volanom dodobra streznijo voznike, zato je ključnega pomena, da jim kar se da učinkovito prenesemo to sporočilo.

Prejšnja anketa med mladimi vozniki, ki jo je Ford izvedel lani, je pokazala, da jih večina ne upošteva hitrostnih omejitev, skoraj polovica jih med vožnjo jé ali pije, 40 odstotkov pa jih uporablja mobilni telefon.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper