Začetek proizvodnje modela Ford Ka

Petek, 26 September 2008

Po dvanajstih letih prve predstavitve modela Ka, se je včeraj pričela proizvodnja nove generacije modela Ford Ka in sicer na  Poljskem, v Tychyju. Na slovesnosti je bil prisoten tudi minister Waldemar Pawlak.

Premierno predstavitev bo Ka doživel prihodnji teden v Parizu. Prvim kupcem pa bo na voljo v začetku prihodnjega leta. Novi Ka je rezultat združenega razvoja in proizvodnje s Fiatom. Čeprav model vsebuje določene komponente modela Fiat 500, ki je tudi izdelan v tovarni Tychy, se na zunaj modela popolnoma razlikujeta in izražata svoji 'osebnosti'.

Novi Ka je nezmotljivo Ford. Ohranil je vse značilnosti, zaradi katerih je bil originalni Ka tako priljubljen – kompaktno velikost, izjemen videz, živahnost in dinamičnost ter zabaven značaj – a v povsem novi, sveži ‘embalaži’.

»Pred tremi leti smo dosegli sporazum z Fiatom za proizvodnjo Kaja na Poljskem,« je dejal Ian Slater, podpredsednik komunikacij in odnosov z javnostmi pri Ford Evropa. »Pozitivna stran sodelovanja in dogovora je tudi izhodišče, da sta obe vpleteni strani želeli zelo drugačen avto, tako po videzu kot karakterju, zato smo v sodelovanju dosegli zmagovalno kombinacijo.«

Letno načrtujemo 120.000 vozil. Povečanje proizvodnje v Tychyu je prineslo tisoč novih delovnih mest, tu pa je potrebno prišteti še številne lokalne dobavitelje.
Fordova investicija v proizvodnjo znaša 210 milijonov evrov. Nova okolju prijazna sodobna lakirnica, kjer uporabljamo barve na vodni osnovi pa predstavlja največji del investicije.

V dvanajstletnem obdobju je bil model Ka vseskozi zelo priljubljen in zaželen predvsem med lastniki manjših vozil. V tem obdobju je bilo izdelanih preko 1.4 milijona vozil.

S predstavitvijo modela Ford Ka bo paleta novih modelov pri Fordu zaključena v rekordnem času. Samo v letu 2008 smo predstavili več kot 20 novih ali prenovljenih modelov.

Novi Ka bo predstavljen tudi najnovejšem filmu James Bond – Kvantum sočutja.