Začetek serijske proizvodnje novega forda focusa

Četrtek, 09 December 2010
V Fordovi tovarni Saarlouis, v Nemčiji, se je začela serijska proizvodnja najnovejšega ford focusa, ki velja za prvi Fordov globalni model. Povsem novi Focus je za Ford pomemben tudi zato, ker postavlja nov pomemben mejnik v strategiji družbe ONE Ford (EN Ford). Sledenju zastavljenega globalnega razvoja bo proizvodnja novega focusa potekala na treh celinah, prodaja vozila pa na 120 trgih po vsem svetu.



Tovarna Saarlouis v Nemčiji, ki letos praznuje 40. obletnico obstoja, bo edina izdelovala novi focus v Zahodni Evropi. Izdelovali bodo vse tri karoserijske različice: štiri, pet in karavan različico.  Proizvodnja športnega modela ST bo dodana v začetku 2012. Vpeljava proizvodnje novega focusa poteka tudi v Fordovi tovarni Michigan, v ZDA. Sredi 2011 se bo proizvodnja focusa razširila v St. Petersburgu, v Rusiji, kjer bodo prav tako izdelovali vse tri različice. Nadalje bo v letu 2012 proizvodnja stekla v Aziji (Azija – Pacifik regija), v tovarni Chongqing na Kitajskem in v Rayongu na Tajskem.

»To je pomemben dan za Ford, za pokrajino Saarland (Posarje) in Nemčijo,« je dejal Ken Macfarlane, podpredsednik za proizvodnjo pri Ford Evropa. »V tovarni Saarlouis smo ponosni na dejstvo, da smo vodilni za proizvodnjo modela Ford Focus v Evropi že od njegovega lansiranja 1998. Skozi ves ta čas je vpeljana, izobražena ekipa predanih delavcev pripomogla k večji prepoznavnosti tovarne po njeni odličnosti in učinkovitosti v avomobilski industriji

Z več kot 6.500 zaposlenimi in investicijo, ki je znašala preko 3 milijarde € je potekala zadnja posodobitev in modernizacija Fordove tovarne Saarlouis, ki velja za vodilno v evropski avtomobilski industriji. Na dan lahko v treh izmenah izdelajo 1.850 vozil. Trenutno v tovarni izdelujejo tako modele Focus kot Ford Kuge. V posodobitev in prilagoditev proizvodnje linije za izdelavo novega Ford Focusa je bilo investirano 300 milijonov evrov, ki vključujejo vpeljavo robotiziranih območij za sestavljanje karoserije, uporabo sodobnih orodij in izgradnjo najnovejše lakirnice z nizkimi emisijami. Že pred časom smo objavili, da je bilo za proizvodnjo Focusa uvedenih 500 novih delovnih mest. V glavnem gre za delavce, ki so bili pogodbeno vezani na proizvodnjo, sedaj pa so v družbi Ford dobili stalno zaposlitev.

Novi Focus, glaven Fordov model bo globalno delil 80 odstotkov vseh sestavnih delov. Izdelan je na globalni platformi, ki bo podpirala celotno novo generacijo Fordovih izdelkov v razredu C za kupce po vsem svetu. Predvideno, da bo proizvedenih preko 2 milijona enot do leta 2012. Od prve predstavitve Ford Focusa leta 1998 je bilo prodanih preko 10 milijonov vozil po vsem svetu. Od tega šest milijonov v Evropi. V tovarni Saarlouis je bilo izdelanih 3.7 milijona vozil.