Znani so zmagovalci prestižnih nagrad World car of the year 2016

Četrtek, 24 Marec 2016

V času, ko nekatere znamke izrazito napovedujejo digitalizacijo in avtonomna vozila, se zdi, da pristnost in strast v avtomobilski industriji umirata. A tokratna podelitev nagrad World car of the year še daje upanje. Preprosta, pristna in vseeno (ali morda prav zato) izrazito uživaška mazda MX-5 je namreč prvi avto v zgodovini tekmovanja, ki je hkrati osvojil nagrado Svetovni avto leta in Avtomobilski dizajn leta.

Ugibanja, kateremu avtu bo pripadla čast postati »svetovni avto leta 2016, so se danes končala z razglasitvijo rezultatov na avtomobilskem salonu v New Yorku. Zmagovalka med 23 vozili je postala mazda MX-5. Za njo sta se uvrstila druga dva finalista Audi A4 in Mercedes-Benz GLC.

Strokovna žirija je svojo odločitev utemeljila sledeče: «S predstavitvijo nove MX-5 se je mazda vrnila h koreninam tega modela, v leto 1989. Nova MX-5 je krajša, nižja, širša in, kar je še posebej pomembno, lažja. Opremljena je z 1,5- ali 2,0-literskim bencinskim motorjem in ponuja neprimerljiv »Jinba ittai« - pojem, ki pomeni povezanost voznika in avtomobila v eno. Res, nova MX-5 je še vedno eden najboljših avtomobilov za uživanje v vožnji.«

Do tega izbora je mazda MX-5 osvojila že preko 30 priznanj. Med drugim je postala avto leta na Japonskem in v Veliki Britaniji. A to še ni vse. Na tej prireditvi je, prvič v zgodovini izbora, postala tudi zmagovalka izbora »Avtomobilski dizajn leta«. Pri tem je premagala svojo sorodnico Mazdo CX-3 in Jaguarja XE.

V kategoriji za Zeleni avto leta« je sodelovalo osem vozil. V finale so se uvrstili modeli Chevrolet Volt, Toyota Mirai in Toyota Prius. Zmagovalka izbora je postala Toyota Mirai, serijski avtomobil na gorivne celice, oziroma vodik.

Luksuzni avto leta je postal BMW serija 7. Tudi v tem izboru je sodelovalo osem avtomobilov, v finale pa sta se poleg zmagovalca uvrstila še audi Q7 in volvo XC 90.

Med devetimi visokozmogljivimi modeli, ki so se potegovali za naziv »World Performance Car« so se v finale uvrstili Audi R8 coupe, Honca Civic Type-R in Mercedes-Benz AMG C63 Coupé. Zmaga je pripadla audiju R8.

Podelitev nagrad World Car of the Year je leta 2004 ustanovila skupina mednarodnih novinarjev. Letos je strokovno žirijo sestavljalo 73 novinarjev iz 23 držav.
 

Aleksander Praper