Opel vivaro kombi

Nedelja, 21 September 2014

Kombi izvedba novega opla vivara bo svetovno premiero doživela na razstavi gospodarskih vozil IAA, ki poteka od 23. septembra do 2. oktobra, v Hannovru. Druga generacija vivara nudi več prostora za potnike in tovor. Poleg kombi izvedbe je na voljo še kot  furgon z dvojno kabino in golo šasijo, oziroma platformo za nadgradnjo.

Opel bo ponudil dve dolžini (4998 mm in 5398 mm) novega vivara v izvedbah furgon, kombi in kombi z dvojno kabino. Furgon je ob tem na voljo še z dvema višinama (1971 mm in 2465 mm). V primerjavi s prejšnjo generacijo je tovorni prostor daljši za 100 mm, za 116 mm je večja tudi kabina. Novi vivaro furgon ima večjo prostornino tovornega dela, ki meri do 8,6 kubičnega metra. Vozniku in potnikom je na voljo še več notranjih prostorov za shranjevanje.

Furgon je serijsko opremljen s predelno steno in oblogami na stranskih delih tovornega prostora. Drsna vrata na sopotnikovi strani so v celoti kovinska, tako kot dvokrilna vrata zadaj, odpirajoča se pod kotom 180 stopinj. Urejena armaturna plošča in kromirani elementi ustvarjajo bolj uglajen videz. Naslonjalo klopi ob voznikovem sedežu je mogoče preklopiti naprej, s čemer se notranjost vivara furgon spremeni v mobilno pisarno, saj ima hrbtišče naslonjala vgrajen vpenjalnik listin in poseben prostor za hrambo prenosnega računalnika.

Kombi ima serijsko odstranljivi sedežni klopi za tri potnike v drugi in tretji vrsti. Naslonjalo v tretji vrsti je možno preklopiti naprej. Oplov informacijsko zabavni sistem IntelliLink ima 7-palčni barvni zaslon na dotik in prvič v vivaru združuje tudi navigacijski sistem, ki ga je možno posodabljati preko USB ključka. S pomočjo Bluetooth povezave je omogočena prostoročna telefonija in pretočne avdio vsebine. Med uporabnimi dodatki je tudi sistem vstopanja in zagona motorja brez ključa - “Keyless Open & Start“.

Motorno ponudbo sestavljata dva popolnoma nova dizelska motorja z enim in dvema turbinskima polnilnikoma, vsak z dvema zmogljivostnima ravnema. Motor 1.6 CDTI pridela 66 kW (90 KM) in 85 kW (115 KM), motor 1.6 BiTurbo CDTI pa 88 kW (120 KM), oziroma 103 kW (140 KM). Dva simultano delujoča turbinska polnilnika zagotavljata suverene zmogljivosti in ugodno porabo goriva. Osnovna različica motorja Bi-Turbo naj bi porabila le 5,7 litrov plinskega olja na 100 kilometrov, oziroma v ozračje izpustila 149 g CO2 na kilometer. S tem je ta različica vsestranskega Oplovega dostavnika vodilna v razredu.
 

Aleksander Praper