Ford C-max in grand C-max – slovenska predstavitev

Sobota, 26 Februar 2011
Ford je svojo prvo generacijo kompaktnega enoprostorca C-max predstavil leta 2003. Štiri leta kasneje so izvedli osvežitev v smeri kinetičnega oblikovanja, a  še vedno je C-max ostajal eden bolj konzervativno oblikovanih Fordovih modelov, čeprav se je ponašal z nadpovprečno vozno dinamiko. Glede na popularnost segmenta se je v drugi generaciji Ford odločil za dve izvedbi – krajšo in daljšo – podobno kot sta to naredila Renault in Citroen.Oblika forda C-max je hitro prepoznavna stvaritev Fordovih oblikovalcev, še posebej na prednjem delu, ki je do B-stebrička pri obeh izvedbah enak. C-max nasproti vozeče pozdravi z značilno masko, lučmi in gubicami na pokrovu motorja. S stranskega pogleda se razkrijejo prve očitne razlike. C-max je krajši, bolj dinamičen in bolj značilno Fordov kot grand C-max. Streha se mu lepše spušča proti zadku, zadnje luči pa so hitro prepoznavne. Grand C-max sloni na daljši medosni razdalji, ima bolj ravno streho in s tem več prostora. Bistvena pridobitev »velikega« C-maxa je serijski par bočnih drsnih vrat, ki je vplival tudi na obliko boka in zadka, za doplačilo pa je moč dobiti še strešna nosilca. Oba modela se lahko pohvalita z zelo dobro aerodinamiko – C-max s količnikom 0,30, grand C-max pa 0,32.

Armaturna plošča je pri obeh modelih enaka in oblikovana po principih kinetične oblikovalske filozofije. Videti je bolj dinamična kot pri konkurenčnih enoprostorcih, čeprav se pri obeh C-maxih dinamičnost umika praktičnosti in udobju. Voznik podatke spremlja na dveh modro osvetljenih prikazovalnikih, ki sta postavljena tako, da je njuno upravljanje z gumbi na volanu bolj logično – levi za levega, desni za desnega. Nov je tudi videz avdio sistema. Bistvena razlika med modeloma je v številu sedežev. Medtem, ko jih C-max ponuja 5, ima grand C-max še dodatna dva v tretji vrsti. Oba sta zlahka zložljiva v dno prtljažnika, ki je posledično višje kot pri krajšemu modelu (grand C-max ima tudi večji rezervoar za gorivo). Zato je prostornina prtljažnika v obeh izvedbah pri postavljenih petih sedežih zelo podobna – C-max ponudi 432, grand C-max pa 439 litrov. Omembe vredna je še razlika v krogu obračanja, ki je pri grand C-maxu večji za meter.Izrazit napredek sta oba C-maxa doživela na področju vgrajenih tehnologij. Na voljo je električni pomik prtljažnih vrat z nastavljivo višino odpiranja. Za lažje parkiranje lahko poskrbi pol-samodejni parkirni sistem, ki zaznava proste »parkirne luknje« in z vrtenjem volana ter napotki omogoči varno parkiranje. Boljši prenos navora na cestišče so dosegli z vektoriranjem navora, ki v ovinkih več navora prenese na zunanje kolo. Elektronski servo volan deluje skupaj s sistemom ESP in vozniku sugerira pravilne reakcije ter samodejno izravnava vlečne sile. Na avtocesti pride prav sistem za nadzor mrtvega kota, ki z lučko v ogledalu sporoči prisotnost vozila. V modelu Grand C-max je serijsko vgrajen še gumbek za zaklep zadnjih vrat in stekel. Poleg omenjenih pridobitev so na voljo še: pomoč za speljevanje v klanec, kamera za vzvratno vožnjo, steklena streha z električnim senčilom, ambientalna LED osvetlitev in odklepanje vozila ter zagon motorja z zaznavanjem prisotnosti ključa.

Pomembna pridobitev novih C-maxov se nahaja pod motornim pokrovom, kjer se je že znanima 1,6-litrskima atmosferskima bencinskima motorjema VCT s 77 kW (105 KM) in 92 kW (125 KM) pridružil še Ecoboost turbomotor s 110 kW (150 KM). Poraba in emisije so pri slednjem 18 % manjše kot pri primerljivo močnem predhodniku. Dizelski TDCi motorji so na voljo v izvedbah 1,5 s 85 kW (115 KM) ter 2,0 s 103 ali 120 kW (140 ali 163 KM). Dizelski motorji imajo manjše injektorje in obljubljajo več varčnosti. K tej prispeva tudi 17 kilogramov lažji nov 6-stopenjski ročni menjalnik, indikator prestavljanja in informacijski sistem Eco Mode. V večini modelov so na voljo: pametno regenerativno polnjenje akumulatorja, olja z nizkim trenjem, sistem za optimalno upravljanje toplotne energije ter pnevmatike z nizkim kotalnim uporom. Medtem, ko sta osnovna bencinska motorja povezana s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, imajo ostali modeli stopnjo več. Obe izvedbi motorja 2,0 TDCi pa je moč naročiti tudi z robotiziranim menjalnikom Powershift.Forda C-max bosta na voljo s paketi opreme Ambient, Trend in Titanium. V osnovno opremo (Ambiente) je zajetih 6 zračnih blazin, ABS z EBD in EBA, ESP, Isofix nastavki, radio CD/mp3, daljinsko osrednje zaklepanje, električni pomik ogledal in prednjih stekel, potovalni računalnik ter po višini nastavljiv voznikov sedež. Osnovna cena se prične pri 17.170 € za model C-max 1,6 VCT Ambiente,  enako motoriziran grand C-max pa je 1090 € dražji. V letu 2011 prodajni načrti v Sloveniji predvidevajo prodajo 400 vozil C-max in Grand C-max.


Galerija