Ford mondeo

Nedelja, 07 Oktober 2012

Potem, ko smo že v začetku leta razkrili videz novega Mondea, takrat še v obliki ameriškega koncepta Fusion, smo tokrat »evropskega« Mondea spoznali na pariškem avtosalonu. Novi Fordov, predstavnik v avtomobilskem razredu D je izdelan je na novi Fordovi globalni platformi za segment CD in bo na voljo s štirimi in petimi vrati ter kot karavan – posebej razvit za Evropo.


Ford mondeo četrte generacije je spredaj videti krepko bolj agresiven. Luči lahko za vse funkcije uporabljajo diode

Novega mondea zaznamuje nov Fordov globalni oblikovalski jezik, ki se na zunanjosti odraža v elegantno-športni obliki. Bočni profil mondea je sedaj še bolj vitek, nizka linija strehe poudari športni kupejevski izraz, sprednji del pa zaznamujejo izrazitejša nova Fordova trapezoidna maska, izbočen pokrov motornega prostora in žarometi, ki prvič v tem razredu v celoti svetijo s pomočjo tehnologije LED. Prednji del je sedaj manj zaobljen in ime bolj oster »pogled«, zadek pa je ostal bolj podoben aktualnemu modelu.

Notranjost novega mondea ponuja izboljšano ergonomijo za voznika, saj mu je na voljo električno nastavljivi usnjen in ogrevan volan s pomnilnikom položaja. Vgrajeni materiali so mehki na otip, potnike bodo razvajali izboljšani sedeži, nastavljivi v desetih smereh in opremljeni z masažno funkcijo. Videz notranjosti ne prineša presenečenj, je pa Fordu tokrat uspelo elegantno prečistiti sredinsko konzolo in tudi dekoracijam na armaturni plošči in vratih vliti nekaj »kinetičnega« dizajna.


Notranjost novega mondea je bolj prečiščena, ostreje oblikovana in optično bolj uravnotežena.

Čeprav bi se temu še pred letom dni čudili, bo novi mondeo kot vstopni model na voljo z majhnim, a zmogljivim 1,0-litrskim bencinskim motorjem EcoBoost, ki je bil nagrajen kot mednarodni motor leta 2012. Izrazitem varčevanju bo namenjena različica ECOnetic Technology, ki jo bo poganjal 1,6-litrski dizelski motor. Kupcem bodo ob tem na voljo tudi bencinski motorji EcoBoost prostornine 1,5 in 2,0 litra ter 2,0-litrski dizelski motorji TDCi. Prvič bo mondeo moč naročiti z dizelskim motorjem v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Različico s štirimi vrati pa bodo ponujali tudi v hibridni izvedbi, ki bo združevala posebej razvit 2,0-litrski bencinski motor in 35 kW elektromotor, z dovajanjem električne energije iz litij-ionskega akumulatorja.

Podvozje novega mondea bo delovalo z napredno zasnovo vzmetenja, ki ga bo za optimalno vodenje in vozno dinamiko dopolnjevalo elektronsko servokrmiljenje. Del podvozja je tudi novo vzmetenje, z integralnim členom, za večje udobje pri vožnji in zmanjšanje hrupnosti, še posebej za potnike na zadnjih sedežih.

Novi ford mondeo bo za evropske kupce naprodaj s številnimi inovativnimi tehnologijami, med katerimi bo npr. tudi napredna aktivna pomoč pri parkiranju. To je Fordov prvi avtomatizirani sistem za parkiranje, ki podpira bočno in pravokotno vzvratno parkiranje. V mondeu bo lahko vgrajen tudi Fordov sistem SYNC z vmesnikom MyFord Touch, ki vsebuje 8-palčni barvni zaslon na dotik, glasovno upravljanje in točko za brezžično povezavo WiFi. Voznik bo lahko z rokami na volanu in s pogledom na cesto zgolj s pomočjo govornih ukazov nadziral telefonske in predvajalne funkcije priklopljenih naprav, klimatsko napravo v vozilu, radio in CD-predvajalnik ter navigacijski sistem. Prav tako bo za mondea možno dokupiti električno odpiranje pokrova prtljažnika in pomična panoramska streha.


Ford mondeo bo poleg drugih agregatov na voljo z 1,0 Ecoboost motorjem in tudi v hibridni izvedbi

Mondeo je prvi Ford pri katerem so svetila LED uporabljena za dolge in zasenčene luči ter za smernike. Žarometi se smerno obračajo skupaj z volanom in prilagajajo svetlobni snop glede na hitrosti vozila – pri večji hitrosti je svetlobno polje daljše, pri manjših hitrostih pa širše. V Evropi je mondeo prvi, ki uvaja Fordove napihljive zadnje varnostne pasove. Ti so zasnovani za zmanjšanje nevarnosti poškodb glave, vratu in prsnega koša potnikov na zadnjih sedežih. V primeru trčenja se varnostni pas hitro napihne in razporedi sile po površini telesa, ki je petkrat večja od površine delovanja sil pri običajnem varnostnem pasu.

Tit Kurtin
 

Galerija