Ford puma – napoved

Aleksander Praper Sreda, 03 April 2019

Ford je razkril prvi pogled na novi model Puma, ki ga bodo predstavili kasneje to leto. Tokrat ime ne bo pripadalo majhnemu kupeju pač pa kompaktnemu križancu, z obliko navdahnjeno po “športnih terencih”.

Bodoča ford puma naj bi pritegnila z atraktivnim zunanjim videzom - visoko na prednje vogale nameščenimi žarometi in aerodinamično zaobljenimi linijami. Pri Fordu so se temeljito pozanimali o željah kupcev in očitno se potrošniško naravnani družbi zdi izjemno pomemben velik prtljažnik (kar pojasnjuje trend odsekanih zadkov), zato so temu pri razvoju namenili še dodatno mero pozornosti. Razvili so inovativne rešitve za povečanje prilagodljivosti prostora in v želji, da ima nova ford puma največji prtljažnik med konkurenco, dosegli kar 456-litrsko prostornino.

Za zabavno vožnjo, kot jo od Fordov pričakujemo, bo v novi pumi poskrbel litrski trivaljni ecoboost motor z 48-voltno tehnologijo milega hibrida. Jermensko gnani integrirani zaganjač/generator (BISG) namreč omogoča shranjevanje energije, ki se izgublja ob popuščanju plina ali zaviranju, v 48-voltno litij-ionsko zračno hlajeno baterijo. BISG v Fordovi pumi deluje tudi kot elektromotor, ki s shranjeno energijo pomaga bencinskemu. Največja moč tega pogonskega sklopa pa bo znašala do 155 KM.

Ford bo novo pumo pričel prodajati konec letošnjega leta, izdelovali pa jo bodo v Fordovi tovarni Craiova, v Romuniji, v posodobitev katere so vložili preko 1,5 milijarde evrov v zadnjih 10 letih.

Aleksander Praper