Ford C-max sport

Aleksander Praper Četrtek, 07 Junij 2018

Fordov petsedežni enoprostorec C-max je pridobil novo različico z oznako Sport. C-max sport bo aktivne družine navdušil z bolj dinamičnim videzom in nadgradnjo notranjosti ter serijsko vgrajenimi naprednimi tehnologijami za vožnjo.

Ford C-max sport dopolnjuje videz običajnih C-maxov z zadnjim spojlerjem in posobnimi 17-palčnimi litimi platišči. Za doplačilo so na voljo tudi 18-palčna platišča. K vtisu bolj zmogljivega avtomobila naj bi prispevali  kontrastno črna streha in črna ohišja zunanjih ogledal ter spodnji del odbijača in bočnih pragov v barvi karoserije. V žaromete so vgrajene značilne dnevne luči LED, sprednji meglenki pa imata črno obrobo. Kabina je odeta v črnino, sedeži pa sešiti s kontrastnimi šivi. Vozniku in sovozniku so v novem fordu C-maxu sport namenili športna prednja sedeža, z boljšim bočnim oprijemom. C-max sport je serijsko opremljen z gumbom za zagon motorja. Sistem za samodejno osvetlitev namesto dnevnih vključi zasenčene luči, ob prvih kapljah dežja tipalo vklopi brisalce, zadnja tipala za razdaljo pa poskrbijo za brezskrbno vzvratno vožnjo.

Ob nakupu vizuelno športnejšega C-maxa kupci niso omejeni na najmočnejše motorje pač pa jim je na voljo široka paleta – od bencinskega 1,0-litrskega trivaljnika EcoBoost (s 100 ali 125 KM in ročnim menjalnikom), ali 1,5-litrskega motorja EcoBoost (s 150 KM ali 180 KM in ročnim ali samodejnim menjalnikom) do dizelskih 1,5-litrskih TDC. (95 ali 120 KM) in 2,0 TDCi (150 ali 170 KM). Vsi štirje dizelski motorji so na voljo s šeststopenjskim ročnim ali šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Omeniti velja, da je večkrat nagrajeni motor 1,0 EcoBoost opremljen s tehnologijo za izklop valja. Ta tehnologija samodejno prekine dovod goriva in delovanje ventilov enega od valjev, če vožnja ne zahteva celotne zmogljivosti, na primer pri vožnji z enakomerno hitrostjo oziroma ‘križarjenju’. Sistem omogoča izklop in ponovni vklop valja v 14 milisekundah – 20-krat hitreje, kot traja, da pomežiknemo.

Med tehnologijami, ki so na voljo, sta tudi aktivna pomoč pri bočnem in pravokotnem parkiranju in prostoročni pomik prtljažnih vrat z zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem. Kupci lahko izberejo tudi Fordov informacijsko-zabavni sistem SYNC 3,.

Aleksander Praper