Ford fiesta – slovenska predstavitev

Sobota, 28 Oktober 2017

Ford fiesta je eden izmed ključnih modelov v Fordovi Evropski ponudbi, saj je v 40 letih zgodovine presegla 18 milijonov prodanih primerkov! Povrh je zadnja leta najbolje prodajan avto v svojem segmentu. Da bi tako ostalo tudi naprej je Ford razvil novo generacijo, ki jo je možno opremiti z najbolj široko ponudbo sodobnih tehnologij za pomoč vozniku. Hkrati so razširili paleto opreme in možnosti individualizacije ter ponudili celo nekoliko povišano izvedenko Active, ki se zgleduje po sodobnem trendu SUV-jev.

Fordova fiesta je od nekoč povsem povprečno oblikovane v času Fordovega »kinetičnega dizajna« napredovala do tako všečnega videza, da si kupci niti niso želeli velikih sprememb. Zato je Ford ohranil glavne značilnosti videza predhodnice, a kinetični dizajn malo omehčal in dodelal detajle za doseganje bolj kakovostnega vtisa (recimo zmanjšanje rež pri spojih). Površine imajo manj prelomov, oziroma gub, maska je večja, karoserija manj klinasta ter podaljšana za 71 mm in razširjena za 12. Fiesta v novi generaciji deluje bolj odrasla in odločna ter se bolj približuje videzu focusa. Še posebej opazna sprememba so horizontalne zadnje luči, ki segajo tudi v prtljažna vrata in imajo prepoznavni svetlobni podpis v obliki črke C. Ford je pri novi fiesti še bolj poudaril možnost individualizacije z možnostjo izbire kontrastne strehe in ohišij ogledal ter z zanimivimi zunanjimi barvami, kot sta na primer novi Blue Wave in Milano Grigio (za fiesto vignale). Zunanji videz dopolnjuje tudi pestra izbira platišč, ki segajo vse do premera 18 palcev.

Podobno »glajenje površin« kot navzven je fiesto doletelo tudi v notranjosti. Linije so mehkejše, bolj povezane, izbor materialov pa želi poudariti izboljšanje kakovosti, zato je opaziti več mehkih in prevlečenih površin, v času razvoja pa so se še posebej intenzivno posvetili trpežnosti materialov. Sredinska konzola ima skoraj pol manj tipk, večina funkcij se upravlja preko zaslonov na dotik, katerih diagonale segajo do 8 palcev. Serijski je sistem SYNC, na voljo pa tudi SYNC 3. Prijetnost bivanja lahko izboljša dvodelna panoramska streha, ki se razprostira preko celotne dolžine in jo je možno odpreti. Še posebej pa poudarjajo premiero Bang & Olufsen audio sistema v tem segmentu. B&O Play v fiesto prinaša 10 zvočnikov, ojačevalnik s 675 vati in možnost prostorskega zvoka. Poleg vidnih lastnosti lahko notranjost skriva še druge pridobitve – recimo ogrevanje volanskega obroča, mehkejše zapiranje vrat, več prostora na zadnji klopi in večje predale. Tudi v notranjosti je možno videz prilagoditi z okrasnimi elementi v petih različnih barvah.

Srce motorne ponudbe v novi fiesti tvori Fordov večkrat nagrajeni litrski trivaljni motor EcoBoost, ki si ga lahko omislit s 100, 125 ali 140 KM ter z novim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Za najšibkejšo možnost nudijo tudi šeststopenjski samodejni menjalnik z obvolanskima prestavnima ročicama. Dizelsko čast brani 1,5-litrski TDCi s 85 ali 120 KM, povezan s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. 1,25-litrski atmosferski štirivaljnik se je umaknil novemu 1,1 litrskemu trivaljniku, ki premore 70 ali 85 KM ter se vgrajuje skupaj s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsi motorji so na voljo s tehnologijo Auto‑Start‑Stop, 1,0-litrski EcoBoost in 1,5-litrski TDCi s 85 KM pa sta opremljena tudi z aktivno masko hladilnika. Nova tipka Eco omogoča prilagoditev delovanja motorja za doseganje nižje porabe, najbolj varčen in okolju prijazen motor pa bo imel porabo 3,2 l/100 km ter emisije CO2 82 g/km. Za prijetnejšo vožnjo so 15 % povečali togost karoserije ter zmanjšali količino hrupa in vibracij. Fiestino podvozje z elektronskim nadzorom vektorjev navor nudi za 10 odstotkov boljši oprijem pri vožnji skozi ovinke in 8 % krajšo zavorno pot.
 
Fiesta skupno ponuja 15 asistenčnih tehnologij, pri čemer so sistemi, ki uporabljajo prednjo in zadnjo kamero na voljo v paketu, za doplačilo. S pomočjo dveh kamer in 12 ultrazvočnih senzorjev lahko nadzirajo 360-stopinjsko območje in preverjajo cesto pred vozilom do razdalje 130 metrov. Fiesta je prvi Ford z izboljšano različico pomoči za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev, ki lahko s pomočjo žarometov tudi ponoči zazna osebe na ali ob cesti, preden prečkajo pot vozila. Fiesta lahko ima med drugim vgrajen prilagodljiv tempomat, omejevalnik hitrosti, opozorilnik na vozila v mrtvem kotu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, nadzor voznikove zbranosti, opozorilo na nevarnost naleta, prepoznava lahko prometne znake, z mehkim prehodom samodejno uravnava dolge/kratke luči in opozarja na prečni promet za vozilom pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta. Fordov sistem za aktivno pomoč pri parkiranju tudi zavira, da prepreči trčenje v parkirana vozila ali druge ovire. V primeru prometne nezgode pa lahko fiesta samodejno pokliče pomoč.

Serijsko vgrajeni odprtokodni Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC lahko za doplačilo zamenjate za SYNC 3, ki vozniku Fieste omogoča upravljanje funkcij zvočnega in navigacijskega sistema ter povezanega pametnega telefona s preprostimi pogovornimi glasovnimi ukazi. Sistem je združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto™. Vključuje tudi funkcijo SYNC AppLink, ki omogoča široke palete aplikacij za pametne telefone, med katerimi so Glympse, Aupeo, Spotify, MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather in Los 40 Principales. Kupci vseh različic fieste lahko izberejo tudi digitalni radio DAB.

Ford je predstavil novo fiesto s štirimi »značaji« opreme – Trend (pri nas tudi Style) in elegantni Titanium so že uveljavljeni. Novost je prestižna fiesta vignale, ki se ponaša z unikatnimi 18-palčnimi platišči, posebnimi detajli in barvami ter usnjem v notranjosti. Fiesta ST-line sodi v novo ponudbo Fordovih modelov ST-line, navdahnjenih po zmogljivih modelih oddelka Ford Performance z dinamičnim zunanjim in notranjim videzom ter s športnim podvozjem. Povsem nova je fiesta active, ki se zgleduje po vedno bolj popularnih križancih – je višje dvignjena od tal in ima strešne nosilce ter zaščitne obloge. Zmogljiva fiesta ST pa bo prvič pridobila trivaljni motor in sistem nastavitev vožnje (Drive Modes). Vse fieste so na voljo s 3 ali 5 vrati, le Active bo zgolj 5-vratna.

Fordov zastopnik za Slovenijo namerava v letošnjem letu prodati 200 novih fiest, saj je cena zelo široko raztegnjena in nagovarja širok krog kupcev. Osnovna 3-vratna fiesta 1,1 Trend stane 12.540 €, najbolje opremljena 5-vratna dizelska fiesta 1,5 TDCi (120 KM) Titanium pa 19.520 €. S športno opremo ST-line (kot na fotografijah) in enakim dizlom je fiesta še 1220 € dražja. A zastopnik je ob začetku prodaje ponudili na omenjene cene 1800 € popusta. Če ne izberete katero od fiest iz zaloge, je čakalna doba, zaradi omejitve proizvodnje, pol leta.

Povezava: cenik

Aleksander Praper

Galerija