Ford fiesta ST

Petek, 03 Marec 2017

Fordov športni oddelek Ford Performance je pripravil novo generacijo fieste v najbolj zmogljivi izvedbi ST. Poganja jo novi 1,5-litrski trivaljnik EcoBoost, ki pridela 200 KM in skupaj z možnostjo nastavitve različnih voznih načinov ponuja obilo možnosti za zabavo. Premiera nove fieste ST bo na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Fiesta ST nove generacije bo naprodaj v začetku leta 2018, kupci pa bodo lahko izbirali med različico s tremi in petimi vrati ter najbogatejšo ponudbo oprem notranjosti in možnosti za personalizacijo, s katerimi bodo dopolnili drzno in prepoznavno zunanje oblikovanje z dirkaško mrežico hladilnika motorja in ekskluzivnimi 18-palčnimi platišči iz lahke zlitine. Med barvami karoserije je novost Liquid modra.

Tudi v notranjosti se bo bodoča fiesta ST opazno razlikovala od manj zmogljivih izvedb. Najbolj očitni elementi so športna sedeža Recaro in spodaj prisekan volanski obroč. Na voljo bodo najbolj pestre možnosti individualizacije doslej - izbire v paleti oblog prestavne ročice, volanskega obroča, ročajev vrat in okrasnih elementov armaturne plošče, na voljo pa bodo tudi posebni oblikovni paketi. Dopolnjena paleta tehnologij vključuje sistem za povezave SYNC 3 z 8-palčnim zaslonom na dotik, preprostim glasovnim upravljanjem in vrhunski zvočni sistem B&O Play.

Tretja generacija fieste ST je prvi avtomobil oddelka Ford Performance, ki ga poganja trivaljni motor. 1,5-litrski agregat ob pomoči prisilnega polnjenja pridela 200 KM in 290 Nm največjega navora, kar fiesti ST omogoči pospešek do 100 km/h v 6,7 sekunde. Nova zasnova turbine in kombinacija posrednega ter direktnega vbrizga pomagata pri doseganju velike moči in odzivnosti ob zmanjšanju izpustov CO2. Novi 1,5 EcoBoost ima integriran izpušni kolektor in je tudi prvi Fordov trivaljni motor s sistemom za izklop valja, s čemer zagotovi dodatno zmanjšanje izpustov CO2. Tehnologija lahko izklopi ali ponovno vklopi valj v 14 milisekundah – 20-krat hitreje, kot traja, da pomežiknemo.

Ford z novo fiesto ST prvič v tem segmentu omogoča uporabo voznih načinov Normal, Sport in Track, ki prilagodijo motor, krmiljenje, nadzor stabilnosti in celo zvok izpušnega sistema za optimalno zabavno vožnjo v najrazličnejših pogojih od avtoceste do dirkališča. Elektronsko izboljšanje zvoka (ESE) in aktivni ventil izpušnega sistema ojačata športen zvok trivaljnega motorja. Dinamično nastavljeno podvozje dopolnjuje izboljšana tehnologija za nadzor vektorjev navora in tristopenjski ESC.

Fiesta ST naslednje generacije bo uporabnike navduševala s prednostmi inovacij, ki so jih v oddelku Ford Performance razvili za superšportni model Ford GT in športno kombilimuzino Focus RS, vključno s tehnologijo voznih načinov,” je povedal Dave Pericak, direktor globalnega športnega programa Ford Performance.

Aleksander Praper

Galerija