Ford kuga, prenova – slovenska predstavitev

Sreda, 18 Januar 2017

Fordov SUV Kuga je pridobil številne novosti, ki so od konca leta 2016 na voljo tudi slovenskim kupcem. Medtem, ko je prva kuga na ceste zapeljala leta 2008 in druga leta 2012, so se tokrat po štirih letih raje odločili za obsežno prenovo. Pri Fordu pravijo, da je bila tako temeljita, da prenovljeno kugo štejejo kot novo generacijo.

Ob prenovi je Ford kugo približal videzu večjega modela Edge. Uvedli so športno izvedbo ST-Line (na fotografiji)

Kuga je s prenovo pridobila nekoliko bolj robusten videz in se stilsko približala večjemu (bolj ameriškemu) SVU-ju Edgu. Videz prednjega dela je olepšan s 6-kotno masko, ki jo imenujejo »superman shield« (zaradi oblike, ki spomina na znak supermana). Žarometi želijo s pomočjo LED traku dnevnih luči ustvariti vtis širšega vozila, a še vedno so v najboljši izvedbi bi-ksenonski in ne v celoti LED. Čeprav so spremenili tudi luči na zadku, pa smo zaman pričakovali, da bi tam uporabili podobno elegantne LED linije kot jih imata recimo mondeo in S-max. Na prednjem delu kuge je drugačen – bolj dvignjen – še pokrov motorja, na zadku pa je nov siv difuzor, ki ga preluknjata dve izpušni cevi. Dodali so še nove dizajne platišč.

V notranjosti kuge so spremembe usmerjene v lažje upravljanje, ki naj bi bilo še bolj prilagojeno za popoln nadzor nad vozilom. Namesto majhnega ekrane na vrhu sredinske plošče izstopa velik 8-palčni, ki prikazuje številne možnosti novega informacijsko-zabavnega sistema SYNC 3. Ta vsebuje tudi pomoč v sili in je povezljiv tako z Applovim kot Android operacijskim sistemom. Gumbkov v kugi je sedaj manj, drugačna so stikala klimatske naprave, namesto mehanske ročne zavore je pri bolje opremljenih kugah sedaj vgrajena električna. S prenovo so spremenili še videz volanskega obroča in poudarili, da imajo materiali certifikat alergijske neoporečnosti.

Kuga je pridobila nov informacijsko-zabavni sistem SYNC 3, nov volanski obroč ter nekaj drugačnih stikal

Ponudba motorjev v prenovljeni kugi obsega tri bencinske in tri dizelske. Pri bencincih je možna izbira med tremi izvedbami 1,5-litrskega ecoboost motorja, ki premore 88 kW (120 KM), 110 kW (150 KM) ali 134 kW (182 KM). Tudi dizelski motorji imajo podobne moči in sicer novi 1,5 TDCi 88 kW (120 KM) ter že znana 2,0 TDCi-ja 110 kW (150 KM) in 132 kW (180 KM). Izbirati je možno 6-stopenjski ročni menjalnik ali robotizirani menjalnik Powershift, z dvema sklopkama. Najmočnejšega bencinca ponujajo tudi s 6-stopenjsko avtomatiko. Štirikolesni pogon v Fordovi kugi lahko naročite pri najmočnejšem bencinskem motorju (182 KM) ali obeh močnejših dizlih (150 in 180 KM), deluje pa s pomočjo elektromagnetne sklopke v zadnjem diferencialu. Navor se glede na vozne razmere optimalno porazporeja med prednjo in zadnjo osjo, s pomočjo vektoriranja  pa tudi med zadnjima kolesoma.

Po prenovi Ford kugo ponuja z že znanimi opremami Trend, Style in Titanium, dodali pa so še športno izvedbo ST-line (na fotografijah) ter prestižno Vignale. Kuga ST ni le vizualno olepšana, ampak ima izboljšano tudi dinamiko vožnje – oziroma občutek zabavnosti vožnje. Zato so vgradili čvrstejše vzmeti in stabilizatorje ter za centimeter znižali podvozje. Med varnostno opremo najdemo vse že znane sisteme – od prilagodljivih žarometov, prostoročnega odpiranja prtljažnih vrat, aktivnega radarskega tempomata, pomoči pri vzdrževanju smeri do opozorilnika na vozilo v mrtvem kotu (ki po novem opozarja na prečni promet pri vzvratni vožnji), izboljšanega sistema za preprečevanje naleta in izboljšanega samodejnega parkiranja.

V ponudbi motorjev prenovljene kuge je novost 1,5-litrski dizel. Štirikolesni pogon vsebuje vektoriranje navora

Segment srednje velikih športnih terencev zelo raste in je v letu 2016 obsegal že 8 % tržnega deleža. Veča pa se tudi število konkurentov, kar kugi ni preprečilo,da bi tudi v četrtem letu prodaje v Sloveniji ne prepričala več kot 250 novih kupcev. Prenova naj bi ji v letu 2017 pomagala to število povečati na 320, čeprav so cene zrasle za približno 5 %. Osnovna ford kuga 1,5 ecoboost (150 KM) trend stane 25.410 €, enako močan in opremljen dizelski model pa je 1710 € dražji. Najdražja na priloženem ceniku je kuga 2,0 TDCi (180 KM) powershift AWD ST_line, ki stane 40.260 €. Od omenjenih cen pa lahko odštejete še popust, ki ob začetku prodaje znaša 3500 €.

Pri zastopniku Forda za Slovenijo so poudarili, da bodo v letu 2017 še bolj poudarili športne modele in prestižnejšo linijo Vignale. Novemu prodajalcu na Dolenjskem pa bodo dodali še novega prodajalca za okolico Maribora.

Cenik: Ford kuga 2017

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija