Ford mustang GT4

Nedelja, 06 November 2016

Fordov športni oddelek Ford Performance je na salonu SEMA predstavil globalni dirkalnik Mustang GT4, ki so ga razvili za nastopanje na tekmovanjih serije GT4 po celem svetu. Rohnečega mustaga bo med drugimi možno videti na tekmah IMSA (Continental Tire SportsCar Challenge – GS), Pirelli World Challenge (GTS/G4) in GT4 evropskem prvenstvu.

Novi dirkalnik Mustang GT4 je bil razvit na osnovi zmagovalnega dirkalnika Ford Shelby GT350R-C, ki je pretekli mesec zmagal pokal IMSA. To pomeni, da ima mustang GT4 vgrajene številne komponente, ki so že bile temeljito preizkušene na dirkah. Mustang je za Fordov uggled zelo pomemben avtomobil, zato je njegovo globalno pojavljanje v avtomobilskem športu pomembno, saj se bo med drugimi spopadel tudi s konkurenco porschejev in aston martinov.

V mustang GT4 je Ford Performance v partnerstvu s podjetjem Roush Yates Engines vgradil 5,2-litrski atmosferski V8 dirkalni motor, predelan ustrezno s pravili za tekmovanja GT4. Motor je spojen s Holingerjevim 6-stopenjskim menjalnikom, ki preko neposrednega pnevmatskega prestavljanja omogoča hitro menjavanje prestav. Za Forgeline litimi platišči 18” x 11” se nahajajo veliki Brembovi zavorni koluti s 6-batnimi čeljustmi.

Na prednji del mustanga GT4 so dodali zajeten prednji spojler, krepko naluknjali pokrov motorja in na zadek namestili velik spojler, razvit na podlagi da izkušenj z dirkalnika Ford GT. V notranjosti pa sta samoumevni varnostna kletka po pravilih FIA in dirkaška armaturna plošča.

Aleksander Praper