Ford ranger, prenova – slovenska predstavitev

Torek, 19 April 2016

Ford je zelo temeljito prenovil svojega uspešnega pick-upa Rangerja, čeprav prodajni rezultati niso kazali potrebe po tem. Ford ranger je lani v Evropi namreč dosegel 27 % večjo prodajo kot leto prej in postal najbolje prodajani pick-up. Prenova mu je prinesla lepšo zunanjo in notranjo podobo, varčnejše motorje in varnostne tehnologije, ki smo jih zasledili že v osebnih vozilih znamke Ford.


Ranger ohranja praktičnost in terenske lastnosti, a nudi lepši videz, več sodobnih sistemov ter nižjo porabo

Ford je rangerja aktualne generacije predstavil konec leta 2011. Po štirih letih je doživel opazno osvežitev zunanjega videza, ki deluje ostrejši in bolj odločen. Spremenili so prednji del – dobil je bolj nizke projektorske žaromete, veliko trapezasto masko, bolj sodobno oblikovan odbijač, izraziteje napet pokrov motorja ter spremenjena blatnika z drugačnimi bočnimi dekoracijami. Kupci lahko izbirajo med tremi karoserijskimi različicami: običajno dvovratno kabino (Regular Cab), podaljšano kabino z dodatnimi zadnjimi vrati (Super Cab) in štirivratno dvojno kabino (Double Cab). Ranger ima dno vozila od tal oddaljeno 23 cm in lahko prečka vodo globine do 80 cm. Pristopni kot je 28 stopinj, izstopni pa 25 stopinj.

Posodobljeno zunanjost dopolnjuje notranjost, ki je še bolj izrazito spremenjena kot zunanjost in ponovno korak bližje počutju kot v osebnih avtomobilih. Poudarjanje vodoravnih linij v rangerju naj bi povečalo občutek prostornosti. Popolnoma drugačen je videz zgornjega dela armaturne plošče, šob ventilacije in sredinske konzole, na kateri je nameščen 8-palčni zaslon na dotik. Instrumentna plošča ima drugače oblikovane merilnike in dva barvna zaslona za prikaz informacij o vozilu in pregled podatkov sistema za razvedrilo, navigacijo in klimatsko napravo.


Notranjost prenovljenega rangerja je še bližje osebnim avtomobilom znamke Ford

Ranger ima vgrajene posodobljene turbodizelske motorje, ki so dopolnjeni s tehnologijo Auto-Start-Stop. Spremenjeno je končno prestavno razmerje, krmilni mehanizem pa je podprt z električnim servo-ojačevalnikom. Poraba goriva naj bi bila za 17 % ugodnejša. Izvedbi 2,2-litrskega TDCi-ja sta postali tudi močnejši, saj premoreta 96 kW (130 KM) in 117 kW (160 KM). 3,2-litrski petvaljni TDCi pa kraljuje na vrhu palete z največjo močjo 147 kW (200 KM). Za rangerje sta na voljo tako šeststopenjski ročni kot samodejni menjalnik, kupci pa lahko izbirajo dvokolesnim pogonom ali štirikolesnim pogonom, ki ga upravljajo z gumbom na sredinski konzoli. Elektronska zapora zadnjega diferenciala pomaga izboljšati prenos moči, dodani pa so še sistemi za pomoč pri speljevanju v klanec, pomoč za nadzorovan spust ter prilagodljivo delovanje elektronskega sistema stabilnosti glede na natovorjenost (maksimalna nosilnost je 1260 kg).

Ford v prenovljenem rangerju ponuja paleto sodobnih tehnologij, kot so uporabniški vmesnik SYNC 2, opozorilo za ohranjanje voznega pasu in pomoč za ohranjanje voznega pasu, prilagodljivi tempomat z opozorilom na oviro pred vozilom, prepoznavanje prometnih znakov, tipala za pomoč pri parkiranju ter elektronski sistem za stabilnost vozila s preprečevanjem prevračanja in nadzorom zanašanja prikolice (največja dovoljena masa prikolice z zavoro je 3500 kg). Ranger je edini v tem segmentu, ki mu je Euro NCAP podelil najvišjo oceno za varnost – 5 zvezdic.


Ford ranger je na voljo s tremi izvedbami karoserije, tremi dizli, 2- ali 4-kolesnim pogonom in štirimi paketi opreme

Ranger je na voljo s štirimi stopnjami opremljenosti – XL, XLT, Limited in Wildtrak. Predvidoma se bo največ prodalo modelov z dvojno kabino, vseh rangerjev skupaj pa letos preko 200. Na začetku prodaje kupce vabi 1900 evrov popusta, kar pomeni vstopni model XL, z enojno kabino in zadnjim pogonom, že za 21.690 €. Dvojna kabina in štirikolesni pogon ga podražita za dobra dva tisočaka. Na vrhu ponudbe pa je atraktivni wildtrak, s 3,2-litrskim dizelskim petvaljnikom, štirikolesnim pogonom, s posebej olepšano zunanjostjo in notranjostjo ter bogatejšo opremo. V izvedbi s samodejnim menjalnikom stane 35,800 €. 

Aleksander Praper

Galerija