Forda mondeo AWD in mondeo hibrid – začetek prodaje

Torek, 08 December 2015

Kupci Fordovega mondea lahko odslej tudi v Sloveniji izvedbe 2,0 TDCi (150 ali 180 KM) naročijo skupaj z inteligentnim štirikolesnim pogonom. Novost na trgu pa je tudi okolju prijaznejša hibridna izvedba mondea.


Mondeo 4WD

Fordov inteligentni štirikolesni pogon zagotavlja brezhiben prehod med pogonom na sprednji kolesi in štirikolesnim pogonom, da samodejno izboljša prenos moči in oprijem, ko je to potrebno. Sistem vsakih 16 milisekund izmeri oprijem med kolesi in cestiščem ter lahko v 100 milisekundah prilagodi prenos moči posameznim kolesom. Mondeo AWD je na voljo z 2-litrskim turbodizlom TDCi (150 KM) in s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali z močnejšo izvedbo tega motorja (180 KM) ter s samodejnim menjalnikom PowerShift. Odvisno od omenjene izbire naj bi povprečna poraba znašala 4,8 litra oziroma 5,2 litra, emisije CO2 pa 124 ali 134 g/km. Odvisno od karoserijske izvedbe, paketa opreme in motorja je doplačilo za štirikolesni pogon med 3050 in 3850 evri.


Mondeo hibrid

Mondeo Hibrid je prvo hibridno električno vozilo, ki ga Ford izdeluje v Evropi, v španski Valenciji Na voljo je v izvedbi s štirimi vrati. Za pogon mondeo hibrid uporablja tretjo generacijo Fordovega hibridnega pogonskega sklopa. Sestavljata ga dva elektromotorja in 1,4 kWh litij-ionski akumulator v kombinaciji z 2,0-litrskim bencinskim motorjem, ki deluje po Atkinsonovem ciklu. prvi elektromotor pomaga bencinskemu motorju pri poganjanju koles, drugi pa omogoča regenerativno zaviranje. Hibridni mondeo v električnem načinu omogoča vožnjo s hitrostjo do 135 km/h. Pogonski sklop zagotavlja moč 187 KM pri porabi 4,2 l/100 km in izpustih CO2 99 g/km. Specifični zasnovi je prilagojena tudi notranjost - z informacijami na instrumentni plošči in sredinski konzoli. Cena hibridnega mondea znaša dostopnih 27.000 €.
 

Aleksander Praper

Galerija mondeo hibrid