Mercedes A razred

Torek, 06 Marec 2012

Mercedes-Benz povsem spreminja slog A-razreda. Ta je izgubil svojo znano obliko kompaktnega enoprostorca ter se razvil v izrazito športno in mladostniško kombilimuzino. Očitno želi Mercedes z A-razredom zmešati štrene svojim tekmecem v tem segmentu in več kot očitno je, da je na dobri poti.


Novi mercedes A-razreda s predhodnikom nima nič več skupnega, razen imena in znaka.

Priporočamo: Mercedes A-razreda se je svetu predstavil v Sloveniji

Novi A razred se je razvijal že kar nekaj časa, študije pa so se vrstile na prejšnjih salonih. Vendar, sedaj je uradno. Lahko si ogledamo novo stvaritev izpod rok inženirjev iz Stuttgarta. Za začetek opazimo, da je novi razred A postal kompaktna in športna kombilimuzina. Sprednji konec, z izrazito Mercedesovo masko, velikimi odprtinami za zrak ter vpadljivimi lučmi, poskrbi za izredno agresiven in dinamičen videz. Te značilnosti so pri različici »AMG sport« še izrazitejše in bolj izstopajoče. Na boku vozila izstopa linija, ki se spušča proti sprednjim kolesom. Ta nas spomni na boke iz že predstavljene Mercedesovega razreda B, vendar tu deluje bolj skladno in atraktivno.  Zadek lepo zaključi podobo vozila. Z diskretnim strešnim spojlerjem, stranskimi režami na odbijaču in nizko silhueto vozilo, poskrbi za športno noto. Dvojna izpušna cev in difuzor ter 18-palčna platišča, dodajo pri različici »AMG sport« piko na i.

Tudi notranjost je bila zasnovana na novo in je po vzoru zunanjosti razreda B dinamična in zanimiva. Športni sedeži, reže za zrak, po vzoru prestižnega modela SLS, ter velik, samostoječ sredinski zaslon, poskrbita za prijeten položaj voznika. Dodatki iz karbona in malenkosti, kot so šivi v kontrastni barvi, pričajo o tem, da je novi mercedes A-razreda namenjen precej mlajšim kupcem, kot jih sicer videvamo v vozilih te znamke. Pri različici »AMG sport« bodo omenjeni detajli obarvani v rdečem odtenku.


Lepo oblikovana notranjost novega mercedesa A-razreda izraža mladostnost, dinamiko in potrebno mero elegance

Za motorizacijo novega razreda A bo na voljo kar nekaj motorjev. Začetni bo 1,6-litrski bencinski motor, ki bo ponudil 90 kW (115 KM) moči. Pri tem motorju bo prvič predstavljena tehnologija Camtronic. Ta prilagaja dvig ventilov, pri čemer omeji vstop zraka in posledično zmanjšuje porabo vozila. Naslednja motorja bosta oba 2,0-litrska štirivaljnika, ki bosta ponudila 115 kW (156 KM) ali pa 155 kW (211 KM) moči. Na voljo bodo tudi trije dizelski agregati. Prvi, 1,6-litrski turbo dizeski štirivaljnik, bo premogel 80 kW (90 KM) moči ter maksimalno 250 Nm navora, medtem ko bo 2,0-litrski turbodizelski agregat proizvedel 100 kW (136 KM) in 300 Nm navora. Vrh ponudbe bo zasedel 2,2-litrski turbo dizel, s 125 kW (170 KM) in kar 350 Nm navora. Vsi motorji bodo serijsko opremljeni z Eco start/stop funkcijo, moč pa bodo prenašali preko 6-stopenjskega ročnega ali pa 7-stopenjskega 7G-DCT samodejnega menjalnika.

Za sedaj so bile najavljene tri različice novega razreda A. Športna, imenovana »AMG sport«, ter bolj civilni različici, imenovani »urban« in »style.« Razlikovale se bodo po opremljenosti in različnih dodatkih na zunanjosti vozila. Prav tako je potrebno omeniti, da bo novi Mercedes A prvi avtomobil v svojem razredu, ki bo serijsko opremljen z radarskim sistemom za opozarjanje pred trkom ter prilagodljivim sistemom pomoči pri zaviranju. Serijski bo tudi sistem za nadzor pozornosti voznika ter sistem za pomoč pri speljevanju v klanec. Opcijsko bodo na voljo tudi že predstavljeni »Pre-safe«, sistem za nadzor mrtvega kota, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter Mercedesov »linguatronic« sistem za zvočno upravljanje.


Dinamične bočne linije mercedesa A-razreda napovedujejo tržno vojo rojakoma BMW seriji 1 in audiju A3

Dr. Dieter Zetsche, predsednik odbora managementa podjetja Daimler AG, pravi: »Popolnoma je nov, vse do zadnje malenkosti. V avtomobilskem razvoju, se ne dogaja pogosto, da lahko začneš s popolnoma praznim listom papirja. Naši inženirji in oblikovalci so iz te priložnosti naredili največ.« Mi pa dodajamo - med glavnimi oblikovalci je tudi naše gore list, Robert Lešnik, iz Limbuša, nekdanji Volkswagnov in Kiin oblikovalec, ki smo ga že omenjali kot avtorja Volkswagnovih modelov Passata, Eosa in Scirocca.

Jože Novak

VideoGalerija