Mercedes-Benz CLS – slovenska predstavitev

Aleksander Praper Ponedeljek, 30 April 2018

Mercedes-Benz CLS je bil v obliki koncepta prvič predstavljen leta 2003 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, serijski model pa je sledil leta za tem. CLS je bil začetnik novega sloga športno-elegantno oblikovanih limuzin, ki so se jim nekoliko kasneje tržniki spomnili nadeti nesmiselno oznako »štirivratni kupeji«. Ime sem ali tja, CLS je za sabo potegnil vse druge konkurenčne znamke, pa čeprav je bil sam takrat slogovno veliko bolj jaguar kot mercedes. V preteklih dveh generacijah se je prodalo 375.000 CLS-ov in težko bi rekli,d a so to številke ekskluzivnega, redkega modela, a v Sloveniji naj bi jih bilo le 151, od tega 10 karavanskih shootingbreakov. Napočil je čas za tretjo generacijo.

Z novim mercedesom CLS se uvaja nova faza spreminjanja dizajna te znamke v slog »sensual purity«, oziroma čutno prečiščenost. Vsi bodoči modeli bodo oblikovani v tem slogu, ki naj bi prepričal z lepimi osnovnimi razmerji,brez nepotrebnih dekoracij, gub, prelomov. A v osnovi CLS nadaljuje z značilnimi potezami predhodnikov – dolga razpotegnjena karoserija poteka v lepem loku, boki so poudarjeno visoki, bočna stekla pa izrazito ozka. Dolg prednji del poudarja moč, padajoči zadek pa se skoraj zlije z linijo zadnjega stekla. Ta položna silhueta omogoča tudi odlično aerodinamiko – koeficient zračnega upora znaša Cd = 0,26. Novost na prednjem delu je nov slog maske, ki se ozira v preteklost in so jo poimenovali »panamericana«. Na njeni sredini je enojna lamela, okrasijo pa jo »diamantni vstavki«. Še bolj atraktiven je CLS videti s paketom AMG line. Opcijski inteligentni Multibeam LED žarometi, z dolgimi lučmi Ultra beam, lahko svetijo vse do 650 metrov.

Novi mercedes CLS je 51 mm daljši in ima kar 65 mm daljše medosje, kar se naj bi poznalo pri notranji prostornosti. Vseeno pa se je treba zavedati, da je bistvo CLS-a oblika in glede na zunanje dimenzije prostornost ne razvaja. Če je potniški prostor v črnini, s črnim stropom, se zaradi majhnih stekel zazdi še manjši, kot je v resnici. Videz armaturne plošče je povzet po kupeju E-razreda, volanski obroč pa po S-razredu.  Sam še vedo nisem naklonjen poenostavljeno ploščatemu digitalnemu slogu instrumentne plošče, ki jo sestavljata dva 12,3-palčna LCD zaslona, pa čeprav omogočata veliko nastavitev in prikazujeta obilje informacij. Dizajn sedežev je enak spredaj in zadaj, prvič pa lahko CLS prevaža 5 oseb. Zadnjo klop je možno podirati (40:20:40) in tako povečevati prtljažni prostor.

CLS za ugodje svojih potnikov poskrbi z lepo oblikovano notranjostjo, ki je sposobna pričarati prijetno počutje. Polepšajo jo lepe tekoče linije, vrhunski materiali, odlična izdelava in prefinjeni detajli. Med slednjimi velja poudariti estetske ambientalno osvetljene šobe ventilacije (na izbiro 64 barvnih tonov(!), ki se ob nastavljanju temperature klime ustrezno obarvajo (zmanjševanje je modro, povečevanje pa rdeče). K ugodju pripomore tudi 6 različnih programov za počutje, imenovanih  »energizer controll«. Kot se za mercedese spodobi, je CLS vrhunski tudi na področju varnosti – vse  sisteme je namreč  prevzel iz S-razreda. Do 210 km/h je sposoben samostojne vožnje, prepoznava zavoje, križišča, cestninske postaje, voznik se mora le vsakih 30 sekund dotakniti volana, da potrdi prisotnost. CLS je sposoben tudi sam menjati vozni pas med 80 in 180 km/h, če le sprožimo smerokaz.

Vse pogonske izvedbe mercedesa CLS prihajajo na trg s prenovljenimi prisilno polnjenimi vrstnimi šestvaljnimi motorji, ki so bili predstavljeni v S-razredu, konec leta 2017. Poleg osnovnega 3-litrskega dizla (350d), ki pridela 210 kW (286 KM)ter 600 Nm največjega navora. Dizelsko ponudbo dopolnjuje CLS 400d, ki iz enake prostornine pridela 250 kW (340 KM) moči in 700 Nm navora med 1.200 in 3.200 vrtljaji. S tem velja  za najmočnejšega šestvaljnega dizla v zgodovini znamke. Za pospešek do 100 km/h tako motoriziran CLS potrebuje le 5 sekund! Bencinski šestvaljnik v modelu CLS 450 iz 3-litrske prostornine ustvari 270 kW (367 KM) + 16 kW (22 KM) ob pomoči hibridne funkcije. Vgrajen ima 48-voltni električni sistem ter zaganjalnik in alternator, ki sta integrirana v enotni električni napravi in vgrajena med motorjem in menjalnikom, zaradi česar jermen ni več potreben. Vsi trije imajo serijsko vgrajen 9-stopenjski samodejni menjalnik in štirikolesni pogon 4Matic. Najzmogljivejši in najdražji je CLS 53 AMG, z vgrajenim že omenjenim hibridnim bencinskim šestvaljnikom, ki pa v njem doseže 320 kW (435 KM) in 16 kW (22 KM) električne pomoči. Navor namesto 500 znaša 520 Nm. Močnejše izvedbe 63 AMG ne predvidevajo. Ponudba pa se bo širila še na šibkejše štirivaljne motorje, brez štirikolesnega pogona.

Novi mercedes CLS je po besedah Rasta Odrelapa, direktorja AC Mobil, ki zastopa znamko Mercedes-Benz v Sloveniji, »najbolj čustven in dodelan aktualni mercedes«. V to je težko podvomiti. Njegova oblika je markantna, prepoznavna in zelo elegantna, vgrajene so zadnje varnostne in komfortne rešitve znamke, notranjost pa je še posebej v svetlih tonih in ob mraku pravi salon na kolesih. Za pridobitev CLS-a v svojo garažo boste morali pripraviti vsaj 78.930 €, kolikor stane osnovni CLS 350d 4Matic, a že kmalu prihajajo tudi cenejši štirivaljni modeli brez štirikolesnega pogona. V prvem letu prodaje bo Mercedes nudil posebno opremo Edition 1, kakršna je razvidna tudi na fotografijah. V Sloveniji se letos načrtuje prodaja 30 vozil tretje generacije CLS.

Mercedes me connect

Novi CLS uvaja tudi novo storitev – me connect. Po 1. 4. 2018 deluje samodejni klic v sili serijsko.  Aplikacija Connect me omogoča popolni nadzor avtomobila na daljavo. Ustvariti je potrebno račun na spletni strani (www.mercedes.me) in na svojem osebnem portalu upravljati serijske in dodatne storitve (odklepanje in zaklepanje vozila na daljavo, določanje položaja vozila, programiranje gretja …). Medtem, ko so serijske storitve prva tri leta brezplačne, se za dodatne storitve (razen pri S in CLS) plačuje letna naročnina, ki bo okoli 65 €/leto. Delno je povezavo storitve z avtom potrebno vzpostaviti pri serviserju, kjer se potrdi lastništvo in ob prodaji nato tudi prenese naprej. S pomočjo tega sistema lahko CLS sam obvešča servis o svojem stanju in serviser potem lastnika povabi na servis, na podlagi podatkov, ki jih dobi od vozila. Na en uporabniški račun je lahko do 20 vozil, na enem računu je lahko tudi več uporabnikov, a eden je vnesen kot glavni. V začetku leta 2019 se pričakuje Mercedes me Adapter, s katerim bo mogoče povezati starejša vozila, ki nimajo zahtevane strojne opreme za delovanje storitev Mercedes me connect, in sicer vozila vse od leta 2002. Kot smo že pisali je lahko sodobna povezljivost avtomobilov tudi varnostni problem. Na vprašanje, kako je poskrbljeno za zaščito in koliko let bodo na voljo posodobitve, nismo dobili odgovora, zato se pred nakupom le pozanimajte. A problem je splošen za vse avtomobile s podobnimi storitvami.

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper