Mercedes-Benz A 45 AMG

Nedelja, 24 Februar 2013

Športni oddelek AMG je v svojo delavnico zapeljal še svež razred A in mu z 265-kilovatnim dvolitrskim motorjem ter štirikolesnim pogonom vtisnil pravi športni pečat. Mercedes-Benz A 45 AMG bo uradno predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu, naročila bodo pričeli sprejemati v aprilu, na domačem trgu pa bo v salone zapeljal junija.


Mercedes-Benz A 45 AMG je prvi štirivaljni AMG-jev izdelek, a hkrati naj bi bil pristen član AMG-jeve družine

Zunanjost najzmogljivejšega razreda A so pri AMG-ju polepšali s športnim paketom, ki zajema črno masko motorja ter vzvratni ogledali, sprednji športni odbijač, 18-palčna dvobarvna kolesa, posebna pragova in zadnji športni odbijač, z difuzorjem ter vgrajenima izpušnima cevema. Tako se lahko A 45 AMG že glede videza dostojno postavi ob bok glavnima tekmecema BMW-ju M135i in novemu audiju RS3.

V notranjosti mercedesa A 45 AMG bosta sprednjima potnikoma zagotovila dober oprijem športna sedeža z integriranima vzglavnikoma, odeta v  kombinacijo usnja in alkantare ter prešita z rdečimi šivi. Voznikove roke bodo držale zgoraj in spodaj prirezan športen usnjen volan, prav tako prešit z rdečimi šivi. V rdečo bravo so obarvane tudi okrasne obrobe zračnikov in varnostna pasova.


Notranjost mercedesa A 45 AMG je izrazito športna, pogonski stroj pa ima specifično moč kar 180 KM/liter

Inženirji oddelka AMG so prvič v zgodovini za pogon uporabili zgolj štirivaljni bencinski turbomotor, s prostornino dveh litrov. Po zagotovilih Mercedes-Benza je to najzmogljivejši dvolitrski motor, ki ga je kdorkoli vgradil v serijski avtomobil, saj zmore 265 kW (360 KM) pri šest tisoč vrtljajih in tudi največ 450 Nm navora. To pomeni specifično moč 180 KM na liter gibne prostornine! Takšne zmogljivosti motorja, ki je v celoti izdelan iz aluminija, so dosegli z večjim tlakom polnjenja in sistemom neposrednega vbrizga, dodali pa so mu tudi dodatni sistem hlajenja motorja iz modela SLS. Vsak motor ročno izdelajo v tovarni v Affalterbachu.

Kljub veliki nazivni moči so Nemci najvišjo hitrost elektronsko omejili na 250 kilometrov na uro. Stotica bo dosežena v 4,6 sekunde, izpust CO2 znaša 165 gramov na prevoženi kilometer, povprečna poraba po NEDC cikusu pa bi naj bila 6,9 litra na 100 kilometrov.  Za prenos tako velike zaloge moči na cesto je A 45 AMG opremljen tudi s predelanim štirikolesnim pogonom 4MATIC, v povezavi s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Moč in navor se lahko med sprednjo in zadnjo osjo razdelita v razmerju 50 : 50.  Za varne pojemke skrbijo zavore s premerom 350 mm spredaj in 330 mm zadaj. Visokim zmogljivostim pa je prilagojeno tudi športno podvozje in vzmetenje.

Ob začetku prodaje bo Mercedes-benz ponudil še posebej atraktivno omejeno serijo Mercedes-Benz 45 AMG edition 1.

Tit Kurtin

Video


Galerija