Mercedes-Benz A-razred L limuzina

Aleksander Praper Ponedeljek, 07 Maj 2018

Medtem, ko prvi primerki novega mercedesa A-razred prihajajo h kupcem v Evropi, je Mercedes-Benz na avtomobilskem salonu v Pekingu predstavil nekoliko podaljšano limuzinsko izvedbo A-razreda, ki pa bo žal namenjena le kitajskem trgu. Prodajati ga bodo pričeli v drugi polovici leta.

Mercedes A-razred L limuzina ima 6 centimetrov daljšo medosno razdaljo (2789 namesto 2729 mm) in skupno v dolžino meri 4,6 metra. Proizvajali ga bodo zgolj na Kitajskem, v podjetju Beijing Benz Automotive Co., Ltd (BBAC), katerega lastnika sta Daimler in kitajski partner BAIC Motor.

Limuzina, v kateri lahko predvidoma vidimo veliko bodočega modela CLA, s prednjim delom sledi obliki A-razreda, nato pa se kabina nekoliko podaljša (še posebej za B-stebričkom) in tekoče zaključi v limuzinski zadek. Karoserija je tekoče oblikovana v skladu s filozofijo “sensual purity”, previsi preko osi so kratki, splošen vtis pa stabilen in mišičast. K temu prispevajo tudi izrazite svelobne linije LED luči in velika trapezasta maska  “panamericana”. C-razred L limuzina bo na voljo kot sedan in sport sedan, slednji pa bo imel na pokrovu motorja značilni “powerdome” vzdolžni gubi. Za kitajski trg so pripravili tudi posebno barvo karoserije v tonu rožnatega zlata.

Notranjost A-razreda L limuzine je povzeta po kombilimuzini, a zaradi podaljšanega medosja prostornejša predvsem na zadnji klopi, kar je zelo popularna zahteva pri Kitajcih, čeprav ne slovijo kot prav visoki ljudje. Limuzinski prtljažnik ponuja za 420 litrov praznine. Povsem ploščata digitalna instrumentna plošča prvič nima nadstreška, zato se videz armaturne plošče v loku razpotegne iz ene v drugo stran. Pod zgornjim delom armaturne plošče je tako imenovano “krilo”, ki deluje kot bi lebdelo v prostoru. Ta učinek še podkrepi ambientna osvetlitev, ki jo je možno nastavljati v 64 odtenkih. Limuzinski A za kitajski trg prav tako kot A za Evropo vsebzje MBUX multimedijski sistem, ki se je s pomočjo umetne inteligence sposoben učiti. Za Kitajsko so pripravili tudi glasovno upravljanje, ki prepoznava več kitajskih narečij.

Mercedes bo A-razred L limuzino prodajal z 1,33-litrskim štirivaljnikom, ki pridela 100 ali 120 kW ter vsebuje možnost izklopa valjev.  Kasneje bodo dodali še 2-litrski motor s 140 kW. Serijski pa je 7-stopenjski robotizirani menjalnik z dvojno sklopko 7G-DCT. Seveda je Mercedes na Kitajskem ponudil tudi številne napredne varnostne in komfortne tehnologije, ki jih iz S-razreda prenašajo tudi v manjše in cenejše modele.

Aleksander Praper