Prenovljeni mercedes-benz G-razred, napoved

Sobota, 23 December 2017

Eden najbolj legendarnih še aktivno prodajnih avtomobilov na svetu je nedvomno Mercedes-Benz G-razred. Vse od leta 1979 gradi svojo zgodbo trpežnega, udobnega, prestižnega in karizmatičnega terenca, ki je pričel nastajati leta 1972 kot plod sodelovanja Daimler-Benza in Steyr-Daimler-Pucha, v avstrijskem Gradcu, kjer ga večinoma ročno izdelujejo še danes. Po preko 300.000 prodanih primerkih (poleti 2017) je čas za temeljito prenovo, ki bo zajela tako videz kot tehniko. Predvsem notranjost je v celoti prenovljena in posodobljena s tehnologijami najnovejših modelov.

Mercedes Benz G razred 2018 02Skozi skoraj 40 let prodaje mercedesa G-razreda se je ta navzven dokaj malo spremenil, a s časom se je vseeno temeljito posodabljal. Najnovejša prenova bo najbolj obsežna v dosedanji življenjski dobi priljubljenega modela, a vseeno je njen namen, da ohrani močno prepoznavnost G-razreda. Tako bo prenovljeni G ohranil ključne ikonične oblikovne elemente, kot so prepoznavne kljuke vrat, značilen zvok zapiranja vrat, robustne zunanje zaščite, rezervno kolo na prtljažnih vratih in izpostavljene smerokazalce. A novi G razred je postal nekoliko večji, kar prinaša še posebne prednosti v notranjosti – med drugim kar 6 centimetrov več širine v višini komolcev, predvsem pa krepko več prostora za noge – zadaj 15 centimetrov, spredaj pa štiri.

Mercedes Benz G razred 2018 03Mercedes-Benz še ni razkril sprememb zunanjega videza, je pa pokazal krepko spremenjeno notranjost. Ta ohranja linearne poteze in prenaša zunanji slog tudi v kabino - obliko okroglih žarometov zrcalijo šobe ventilacije, videz zvočnikov pa spominja na zunanje smerokazalce. G-razred je po mojem mnenju z oglato notranjostjo tudi edini aktualni mercedes v katerem ploščata digitalna instrumentna plošča resnično deluje slogovno usklajena s preostalimi linijami, saj so v tem primeru te ravne in preproste, v ostalih modelih pa zaobljene in bolj prefinjene. A tudi G-razred ima v osnovni ponudbi še vedno klasične okrogle merilnike, velika digitalna plošča, sestavljena iz dveh 12,3-palčnih zaslonov je na voljo za doplačilo.

Mercedes Benz G razred 2018 04Voznik bo v prenovljenem G-razredu lahko večino funkcij upravljal kar s pomočjo na dotik občutljivih drsnikov na volanu, ki upoštevajo gibe kakršnih smo vajeni za upravljanje pametnih telefonov. Za še bolj preprosto rokovanje so dodani tudi gumbki z bližnjicami za najbolj pomembne funkcije. S prenovo je G-razred še bolj praktičen, saj so inženirji dodali precej novih odlagalnih prostorov. Mercedes-Benz je ob prenovi poskrbel za vgradnjo najboljših materialov in precizno izdelavo. Že serijsko je v G-ju pravi les z »odprtimi porami« in usnjeni sedeži. Med doplačili pa najdemo Burmester® surround avdio sistem s 16 zvočniki, induktivno polnjenje telefonov, aktivne klimatizirane sedeže z masažo vred. Na voljo sta dva posebna paketa notranjosti – Exclusive in Exclusive plus, ki jih lahko dopolni še AMG Line.

 Mercedes Benz G razred 2018 05

Vsak G mora prestati preizkušnjo na gori Schöckl, v bližini tovarne v Gradcu, zato so tokrat na B-stebriček vgradili tudi značko, ki potrjuje »odobreno na Schöcklu«. Težko pričakovani zunanji videz novega G-razreda pa bodo razkrili na avtomobilskem salonu v Detroitu.

Aleksander Praper

Galerija