Mercedes CLS shooting brake

Torek, 10 Julij 2012

Idejo o limizini, ki namiguje na obliko kupeja, je Mercedes uspešno predstavil in uvedel leta 2004, s predstavitvijo takratnega modela CLS. Tokrat so mojstri iz Stuttgarta zopet naredili korak naprej ter predstavili karavana Mercedes CLS Shooting Brake. Novi mercedes želi združevati karavanske značilnosti z eleganco in dinamiko kupeja.


Mercedes-Benz CLS shooting brake želi uvesti nov segmment velikih športno-elegantnih karavanov

Seveda se tudi tokrat pri opisovanju dizajna modela Mercedes CLS Shooting Brake poslužujejo besede kupe, vendar se kupejevske znalčilnosti ustavijo že pri drugem stebričku vozila. Zaobljena oblika strehe, ozka okna brez vratnih okvirjev ter poševno padajoč zadek poskrbijo za dovolj zanimivo podobo, da se na cesti očitno razlikuje od Mercedesovega razreda E. Odločen in dolg prednji del mercedesa CLS shooting brake se zaključi v veliko  bolj oblo in nežno oblikovan zadek. Ta iz določenih kotov spominja na karavansko različico limuzine znanega francoskega proizvajalca.

Notranjost Mercedesovega karavana CLS Shooting Brake je oblikovana in opremljena razkošno, a hkrati funkcionalno. Ne manjka usnja, lesa in ostalih kvalitetnih materialov. Bolj kot pri kateremkoli nemškem konkurentu se tu začuti smisel za prefinjeno oblikovanje detajlov – odlično ravnovesje urejenosti in dekorativnosti. Poseben dodatek so tudi lesena tla prtljažnega prostora, ki poskrbijo za pridih prestiža iz jadrnic.. Ko smo že pri prtljažniku, naj omenimo da omogoča od 500 do 1550 litrov prostornine, odvisno od postavitve zadnjih sedežev. Zelo je verjetno, da morebitne kupce niti ne bo motil visok nakladalni rob vozila.


Prefinjenem videzu in bivalnosti notranjosti mercedesa CLS shooting brake lahko izrečemo le pohvale

Mercedes CLS shooting brake bo na voljo z dvema bencinskima in dvema dizelskima agregatoma, vsi pa bodo delovali v kombinaciji samodejnim menjalnikom 7G-Tronic Plus in ECO start/stop sistemom. Vstopni model CLS 250 CDI Bluefficiency bo za pogon uporabljal dizelski štirivaljnik s 150 kW (204 KM) moči, napovedana poraba goriva pa znaša 5,3 litra goriva na 100 prevoženih kilometrov. Model CLS 350 CDI, s 3,0-litrskim dizelskim agregatom V6, bo proizvedel 195 kW (265 KM) moči in kar 620 Nm navora, šprint do stotice pa bo opravil v 6,6 sekundah.

Model CLS 350 bo gnan s pomočjo bencinskega V6, nazivne prostornine 3,5-litra, proizvedel pa bo 225 kW (306 KM) moči in 370 Nm navora. Pri Mercedesu obljubljajo povprečno porabo goriva, ki bo znašala optimističnih 7,3 litra na 100 prevoženih kilometrov, od 0-100 km/h pa bo tako motoriziran CLS prispel v 6,7 sekundah. Vrh ponudbe bo oredstavljal model CLS 500, ki bo gnan s pomočjo 4,6-litrskega bencinskega osemvaljnika, ki bo zagotovil 300 kW (408 KM) moči in kar 600 Nm navora. Kot se za najhitrejšo različico spodobi, bo pospeševanje do stotice zaključeno v le 5,3 sekundah.


Prednji del mercedesa CLS shooting brake je opazno ostrejši in agresivnejši kot mehko eleganten zadek

Glede na to, da CLS shooting brake temelji na limuzinski izvedbi CLS si z njo deli tudi večino mehanike in sodobne varnostne ter zabavno-informacijske opreme. Brez dvoma pa gre za najbolj prestižni mercedesov karavan doslej.

Jože Novak

Galerija