Mercedes-Benz E-razred – slovenska predstavitev

Četrtek, 21 April 2016

Mercedes E-razred je zadnji model iz generacije vozil, ki se je pričela z novim razredom S. Novi E-razred naj bi z vgrajenimi tehnologijam v svojem segmentu postavil nova merila, oziroma, pri Mercedesu govorijo celo o revoluciji. A ne glede na visokoleteče besede je dejstvo, da je E-razred klasičen in pomemben sestavni del v ponudbi znamke. Njegova prodaja je v zadnjih letih, kljub vedno večjem pštevilu modelov, obsegala okoli 8 % modelne palete.


Novi mercedes E-razreda z obliko ne odstopa od bratov C in S, ampak je drugačen predvsem dimenzijsko.

Z novim mercedesom E-razreda je zapolnjena vrzel med C in S-razredom, vsi trije pa so si oblikovno zelo podobni, oziroma linije velikostno stopnjujejo od C preko E do S. Mercedes-Benzovo oblikovanje v novi generaciji poudarja mehkobo in čistost linij, kar so opisali z izrazom "sensual purity". Lepa, tekoče speljana oblika dosega izjemen količnik zračnega upora 0,23 in s tem omogoča ugodnejšo porabo ter tišjo vožnjo. Zaradi uravnoteženih razmerij E-razred deluje manjši kot je v resnici, čeprav je medosna razdalja daljša za 66 mm, dolžino pa za 43. Do petih metrov mu manjka le še 8 centimetrov, a novi E je vseeno lažji od predhodnika. Boki nove generacije E-razreda so višji, stekla nižja, prednji del je daljši, na padajočem zadku pa so poudarjeni okvirji izpušnih cevi, čeprav so v osnovnih različicah zgolj okras. Zunanjosti se razlikujejo glede izbrane linije opreme – Avantgarde, Exclusive in AMG line - pri čemer se spreminja videz maske, odbijačev, dekoracij in platišč. Ta lahko merijo do 21 palcev, a v osnovni opremi je njihova velikost le 16 palcev, kar skupaj z navadnimi halogenskimi žarometi ne ustvari nič kaj prestižnega vtisa. na srečo obstajajo še naprednejše možnosti.

Z večjimi dimenzijami se je povečala prostornost potniškega prostora, ohranili pa so 540-litrski volumen prtljažnika. Notranji videz E-razreda je kombinacija manjšega C in večjega S. Po C-razredu je podedoval sredinsko konzolo, po S-razredu pa instrumentno ploščo. Elegantno tekoče oble poteze notranjosti ter kopico fino izdelanih detajlov oblikovno poenostavi ploščata instrumentna plošča, ki je na voljo v treh izvedbah. Čeprav lahko ima tudi analogne merilnike, je poudarek na digitalnih, ki jih je možno konfigurirati. V vsakem primeru pa je ravna oblika podrejena »trendovski« izvedbi z dvema 12.3-palčnima ekranoma. Sodobna rešitev sta volanska upravljalna gumba na dotik (drsnika), k prijetnosti bivanja lahko prispeva ambientalna osvetlitev v 64 barvah, preprostost uporabe lahko omogoča »keyless start«, kakovost podprejo odlični materiali, na voljo pa so tudi aktivni sedeži s sprotnim prilagajanjem bočne opore in več masažnimi funkcijami. Možnosti individualizacije se pomnožijo, če med sabo kombinirate različne pakete zunanjosti in notranjosti, navsezadnje pa lahko izberete tudi različne barve ključa.


Notranjost E-razreda je kombinacija C- in S-razreda, kar pomeni lepe linije in detajle, a žal ploščato instrumentno ploščo

Ob začetku prodaje je novi E-razred na voljo s tremi motorji. Osnova ponudbe je 2-litrski turbo-bencinski štirivaljnik s 135 kW (184 KM) in 300 Nm največjega navora, v modelu E 200. 2-litrsko prostornino ima tudi nov, kompaktnejši in tišji turbo-dizelski štirivaljnik, ki pridela 143 kW (194 KM) in 400 Nm navora, vgrajen pa je v model E 220 d. Trenutni vrh ponudbe predstavlja 3-litrski dizelski V6 s 190 kW (258 KM) in kar 620 Nm največjega navora, vgrajen v model E 350 d. Menjalnik je v vsakem primeru samodejni, 9-stopenjski 9G-tronic. Čez nekaj mesecev bo sledil še priključni hibrid 350e, konec leta štirikolesni pogoni in športna izvedba E 43, ki bo uvrščena malenkost pod AMG . Voznik s pomočjo sistema Dynamoc Select izbira različne možne režime delovanja pogonskega sklopa.

E-razred lahko vsebuje kopico sistemov za pomoč vozniku, med katerimi velja izpostaviti možnost pol-avtonomne vožnje, ki se skriva pod oznako Drive pilot. Gre za evolucijo aktivnega tempomata, ki lahko do 210 km/h sledi spredaj vozečim avtomobilom, vozniku pomaga pri uravnavanju smeri, se lahko umika oviram in samodejno zavira. S pomočjo večfunkcijske kamere do 130 km/h zaznava pravilno smer tudi tam, kjer cestne oznake niso jasno razvidne. Aktivni zavorni asistent poslej zazna pešce, se jim skuša izogniti ali samodejno zavirati. Opozarja na osebe nevarno blizu ceste, prepoznava pa tudi prečno vozeča vozila v križišču in poskuša preprečiti trčenje. Serijski Attention assist opozori na nezbranost ali utrujenost voznika, funkcija Pre safe sound pa zazna nevarnost trčenja in z zvokom zavaruje ušesa potnikov pred pokom ob nesreči. Poleg običajnih halogenskih so za E-razred na voljo celotni LED žarometi (približno 1500 € doplačila) izpostaviti pa velja predvsem inteligentno prilagodljive LED žaromete s kar 83 LED elementi, ki zagotavljajo optimalno osvetlitev cestišča in okolice, brez motenja ostalih udeležencev v prometu (doplačilo približno 2500 €).


Skoraj 5-metrski E-razred, trenutno nudi na izbiro dva štirivaljnika in enega V6. Samoumevna je 9-stopenjska avtomatika.

Med bolj komfortnimi funkcijami velja omeniti, da E-razred podpira povezljivost telefonov preko Apple car play in Android auto ter omogoča celo induktivno polnjenje pametnega telefona. V E-razredu deluje tudi samodejno parkiranje s prisotnostjo voznika v vozilu, kjer ta zgolj potrjuje delovanje. V Nemčiji delujeta še dve funkciji – digitalni ključ, ki omogoča, da voznik namesto ključa uporablja pametni telefon, in daljinski parkirni pilot s pomočjo katerega se E-razred daljinsko parkira preko aplikacije na telefonu. Poleg tega si lahko v E-razredu omislite še vrhunski Burmester audio sistem s prostorskim zvokom, aktivno zračno vzmetenje, projekcijski prikaz (head-up) podatkov … preko portala Connect Me pa bodo uporabnikom omogočali še druge napredne funkcije, potem ko se bodo prijavili in vnesli številko šasije.

Mercedesov E-razred ima za sabo že več kot 60 let tradicije in kot takšen predstavlja pomemben steber ugleda znamke. Zato so ga na predstavitvi opisali kot najbolj napredno limuzino na svetu. A tej limuzini se bodo kmalu pridružile še druge izvedbe – sprva karavan, potem še kupe in kabrio in morda celo karavan terenskega videza (kot A6 allroad). Tudi te izvedbe bodo vplivale, da se bo prodaja predvidoma povečevala – iz letošnjih načrtovanih 85 vozil E-razreda, preko 100 do 120 v naslednjih letih. Klasična uporaba E-razreda je poslovna uporaba, oziroma kot službeno vozilo. Zato bo uvoznik pripravil posebno paketno ponudbo, da bodo čim bolj promovirali napredne tehnologije, ki E-razred povzdigujejo od povprečja – kot inteligentno vozilo.


Kljub rekordni aerodinamiki je bistvo E-jeve "revolucije" v naprednih tehnologijah za varnejšo in udobnejšo vožnjo

Ponudba novega E-razreda je zasnovana zelo pestro, da bi zadovoljila čim širši spekter kupcev. Vstopna točka je bencinski E 200, ki stane 47.720 €, osnovni dizel E 220 d pa 49.950 €. Ternutno edini šestvaljnik, v modelu E 350 d, pa pomeni, da morate pripraviti vsaj 63.850 €. A tu se nakup šele začne, saj je poleg omenjenih linij zunanjega in notranjega videza na voljo še malo morje doplačil.


Galerija


 

Video: Drive Pilot 

 Video: Multibeam LED luči


Video: Daljinsko parkiranje


Video: Aktivna zavorna asistenca