Audijeve LED luči so potrjena ekološka inovacija

Četrtek, 25 April 2013

Audi, ki že pet modelov opremlja s prednjimi celotnimi LED lučmi, je dobil potrdilo Evropske Komisije, da se ta tehnologija lahko smatra za ekološko inovacijo. S preizkusi so dokazali, da luči, ki v celoti svetijo s pomočjo LED elementov prispevajo k zmanjševanju porabe in emisij.

Običajne prednje halogenske luči razvijejo moč do 130 W, celotne LED luči pa so precej bolj učinkovite, saj ob enakovredni ali boljši svetilnosti razvijejo 80 W. Audijeve celotne LED luči vsebujejo vse za vožnjo potrebne funkcije – kratko in dolgo luč ter osvetlitev registrske tablice. Na podlagi desetih testov po NEDC ciklusu so z audijem A6 dosegli zmanjšanje emisij CO2 v vrednosti preko 1g/km. Čeprav Audi ni edini ponudnik celotnih LE luči, je trenutno edini pridobil takšen certifikat.

Leta 2004 je Audi prvič predstavil LED dnevne luči na modeli A8 W12. Leta 2008 je sledil R8, kot prvi avto s celotnimi LED lučmi. Danes pa Audi to možnost (večinoma za doplačilo) ponuja v modelih R8, A8, A6, A7 Sportback in A3.

Za vsak model so luču drugače zasnovane – A8 uporablja v posameznem prednjem žarometu kar 76 svetilnih diod, A3 jih ima 19. LED luči imajo barvo (temperaturo) svetlobe primerljivo z dnevno svetlobo – torej 5500 Kelvinov. Poleg tega pa naj bi diode zdržale celotno življenjsko dobo avtomobila brez okvar.


Aleksander Praper