Opel s tovarniško vgrajenimi pripomočki omogoča vožnjo gibalno oviranim

Torek, 15 Avgust 2017

Možnost vožnje avtomobila je za gibalno ovirane osebe pomemben del njihove neodvisnosti. Temu tako ali drugače prisluhnejo tudi avtomobilski proizvajalci. Opel tovarniško vgrajene pripomočke za mobilnost nudi za modele od Corse, Astre in Cascade do Zafire Tourer, kmalu pa bodo na voljo tudi za novo Insignio. Pripomočke je možno izbrati ob nakupu v salonu ali na konfiguratorju, samoumevno pa je tudi popolno Oplovo jamstvo.

Med najnovejšimi izdelki v paleti Oplovih pripomočkov sta dva nova elementa za upravljanje z rokami, ki omogočata vožnjo brez uporabe stopalk. Mobilnostni pripomoček Veigel Commander gibalno oviranim voznikom omogoča upravljanje smernikov, luči, hupe in brisalcev prek radijskega daljinskega upravljalnika na ročici za plin – znaten napredek v primerjavi s prejšnjim sistemom, pri katerem sta ročici nadomeščali samo stopalki za plin in zavore. To je pomembno tudi z varnostnega vidika, saj lahko voznik na ta način upravlja vse pomembne funkcije z eno roko, medtem ko z drugo drži volan. Upravljanje volana z eno roko olajša ustrezen gumb na volanskem obroču. Če želi voziti partner brez gibalne oviranosti, je možno krmilnike za ročno upravljanje preprosto odmakniti, sneti vrtljivi gumb z volanskega obroča in odstraniti prekrivalo stopalk v prostoru za noge. Tako je prilagojeni Oplov model v nekaj sekundah pripravljen za drugega voznika.

Podobno velja tudi za nov ročni upravljalnik Multima PRO izdelovalca Petri + Lehr. Zelo vitka zasnova ohrani celoten razpon vzdolžnega pomika voznikovega sedeža. Pri tem modelu voznik luči, brisalce, hupo in smernike upravlja z večfunkcijskim vrtljivim gumbom MFD Touch. Inteligentna ergonomska vgradnja v gumb za obračanje volana omogoča, da so nadzorne plošče vedno v voznikovem vidnem polju.

Poleg pripomočkov in opreme za ‘aktivne voznike’ Opel v sodelovanju s svojimi partnerji zagotavlja tudi številne rešitve za prevoz oseb v vozičkih. Za ta namen so še posebej primerni prostorni modeli Combo, Vivaro in Movano. Ob pomoči specialistov za to področje lahko Oplovi trgovci pripravijo optimalno individualno rešitev za prevoz. Posebna ploščad in dvigalo za vozičke s samodejno zaščito na robu ploščadi, ki preprečuje zdrs vozička, sta le dva primera zagotavljanja varnosti za vse uporabnike še pred začetkom potovanja.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper