Opel razvija inteligentne matrične LED luči

Četrtek, 12 April 2012

Opel je razvil revolucionaren, varnostni sistem luči, z inteligentnimi matričnimi LED lučmi. Ta tehnologija luči, popolnoma nova za avtomobilsko industrijo, naredi vožnjo ponoči varnejšo ter za voznika bolj sproščeno in udobno.

Opel je prvi izdelovalec avtomobilov, ki na cesti preizkuša prototipna svetila s popolnoma integriranimi matričnimi lučmi. Matrične luči vnašajo v tehnologijo svetil novo filozofijo. V nasprotju z dosedanjo prakso, pri kateri so bile zasenčene luči osnovna izbira načina delovanja, je pri novem konceptu matričnih svetil izhodiščno delovanje luči, svetenje nezasenčenih luči. S tovrstnim pristopom delujejo nezasenčene luči vedno tako, da ne zaslepijo, saj se samodejno prilagajajo prometnim razmeram. Tako nudijo matrične luči vozniku podporo na inteligenten način, saj mu zagotavljajo vožnjo brez stresa, z zagotavljanjem najvišje ravni varnosti. Luč se nastavi hitreje, skladno z danimi prometnimi razmerami, v primerjavi z reagiranjem voznika, oziroma delovanjem sistemov na osnovi premikanja mehanskih elementov.

»Aktivna varnost ima osrednjo vlogo pri strategiji tehnološkega razvoja Opla,« pravi Oplova podpredsednica, zadolžena za inženiring Rita Forst. »Bili smo prvi izdelovalec avtomobilov, ki je že leta 2002 uvedel na trg sistem luči AFL, z združevanjem dinamične osvetlitve zavojev s ksenonskimi lučmi s statično osvetlitvijo zavojev. Opel sedaj ponovno sproža pravo revolucijo v vožnji ponoči z inteligentnimi matričnimi lučmi, s trenutno najbolj naprednim sistemom luči v avtomobilski industriji na svetu

Matrične luči delujejo v kombinaciji z Oplovo sprednjo kamero, nameščeno na vrhu vetrobranske šipe, pred notranjim vzvratnim ogledalom. Nemudoma, ko tipalo sprednje kamere zazna vir svetlobe z druge smeri, oziroma prometa spredaj, se ta del okolice popolnoma zasenči, ob tem, da ostali del ceste ostane polno osvetljen. To zagotavlja, da ostali udeleženci v prometu niso nikoli zaslepljeni, obenem pa so vse neosvetljene ovire vedno dobro vidne.

Ekskluzivna uporaba LED svetil v matričnih lučeh ima številne pomembne prednosti, med katere sodi tudi večja energetska učinkovitost v primerjavi s konvencionalnimi in halogenimi lučmi. LED luči namreč porabijo le polovico energije, ki jo za delovanje zahtevajo halogenske luči. Slehernega izmed dveh matričnih žarometov sestavljajo štirje segmenti svetil. Za vsakim segmentom, so štirje ločeni viri svetlobe, ki jih je mogoče posamično izključiti in vključiti, kar zagotavlja 16 različnih kombinacij delovanja za žaromete AFL. Menjave med 256 različnimi načini delovanja in nastavitev so tekoče in preproste, voznik jih ob tem niti ne opazi.

Doslej so le dnevne luči zmogle povzemati prepoznaven obris Oplovega krila. Po novem zmorejo to zasenčene luči tudi ponoči. To omogoča povezava dveh funkcij. Dnevne luči in zasenčene luči si namreč sedaj delijo sedem svetlobnih kanalov. Rešitev tako oblikovalcem omogoča, da zasnujejo nove oblike avtomobilov.

Novi koncept matričnih luči bo postopoma vgrajevan v nove Oplove avtomobile v prihodnjih letih, tako kot je bil od leta 2002 dalje v avtomobile postopoma prenesen sistem luči AFL. Najbolj napreden sistem luči je trenutno sistem AFL+ s ksenonskimi lučmi, meglenkami, dinamično in statično osvetlitvijo zavojev, s samodejnim nadzorom in upravljanjem delovanja nezasenčenih luči ter dnevnimi lučmi LED.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper